Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nej tack till hjälp vid hjärtstopp

Publicerad: 16 december 2011, 07:49

Norrbottens läns landsting säger nej till att låta räddningstjänsten i fem städer rycka ut vid hjärtlarm. Nu kommer kritiken.


Det är räddningstjänsterna i i Luleå, Boden, Kiruna, Gällivare och Piteå som har erbjudit sig att rycka ut med hjärtstartare vid hjärtlarm, utan kostnad för landstinget. Trots det säger landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren (S) nej.

– Vi vill ha ordning och reda när det gäller sjukvårdslarm och inte riskera att någon uteblir för att de tror att någon annan rycker ut. Dessutom är det faktiskt så att Norrbotten har den högsta överlevnaden efter hjärtstopp, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Räddningstjänsterna som har fått nobben ifrågasätter landstingets inställning. De får stöd från Leif Svensson, överläkare och ordförande i Svenska hjärt-lungräddningsrådet.

– Det verkar som om landstingsrådet Kent Ögren har dåliga rådgivare. Jag kan inte tolka det på annat sätt när han säger nej till att gratis få tillgång till fler personer som kan hantera hjärtstartare. Ett sådant system sparar fler liv, det vet vi av erfarenheter bland annat från Stockholm, säger han till Norrbottens-Kuriren.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev