Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Nej till att identifiera felbehandlade via register

Publicerad: 23 Juni 2016, 08:33

Foto: Norstedts Juridik

Socialstyrelsens etiska råd säger nej till att identifiera felbehandlade patienter via hälsodataregister. Men tar också upp möjligheten att föra in fler undantag i lagtexten.


Ämnen i artikeln:

Stroke

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att tusentals strokefall potentiellt skulle kunna förebyggas varje år om patienter med förmaksflimmer som står utan blodförtunnande behandling spåras via patientregistret och läkemedelsregistret. Men att risken för intrång i enskilda patienters integritet i dag väger tyngre i lagstiftningen, se tidigare artikel. Frågan blev aktuell då bland andra Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Karolinska institutet, tog upp den i ett brev till Socialstyrelsen.

Nu har Socialstyrelsen lyft den med sitt etiska råd och även låtit sina jurister titta på det hela en gång till.

Enligt Mona Heurgren, chef för avdelningen för statistik och jämförelser på Socialstyrelsen, var ledamöterna i det etiska rådet helt överens om att det inte är lämpligt att använda register för att identifiera enstaka patienter på det sätt som läkarna föreslagit.

– De instämde i lagstiftarens intentioner. Registren är uppbyggda för att samla kunskap på befolknings- och gruppnivå och det är obligatoriskt att delta. Då är det väldigt viktigt att de här registren har fullt förtroende och att man använder dem på det sätt som lagen föreskriver, säger hon och tillägger:

– Juridiskt är det ju helt klart. Vi skulle bryta mot den lagstiftning som finns om vi lämnade ut de här uppgifterna.

Etiska rådet tog dock upp möjligheten att föra in fler undantagsfall för utlämnande av data i lagtexten.

– Men då ska det vara på förhand definierade undantagsfall. Säg att det blir krig i Sverige – finns det då skäl att öppna registren för att hitta något specifikt? Eller om vi får en epidemi? Jag vill inte spekulera för mycket, men det är kanske sådant som man i så fall skulle kunna diskutera, säger Mona Heurgren.

– Det är ju något man får lyfta med lagstiftaren. I höst kommer vi att ta upp det här med Socialdepartementet för att höra om de anser att de här undantagen borde vara fler.

Hon öppnar också för ett möte i höst med Mårten Rosenqvist och hans två kollegor på Danderyds sjukhus för att ta reda på hur Socialstyrelsen kan hjälpa dem att komma vidare inom ramarna för dagens regelverk.

Mårten Rosenqvist anser att Socialstyrelsens nej till att spåra felbehandlade patienter med förmaksflimmer via register inte var helt oväntat.

– Men jag tycker att det är intressant att de dels har tagit upp det här och dels gav – som jag tolkar det – någon sorts öppning att gå vidare i den här diskussionen. Att de tycker att frågan är intressant och att de diskuterar i termer av lagändring är ändå positivt.

Han och hans två kollegor på Danderyds sjukhus överväger att låta ärendet granskas av andra jurister.

– Det finns ju möjlighet att gå vidare i processen och be om ett mer definitivt utlåtande. I så fall är det kammarrätten som gäller, säger Mårten Rosenqvist och tillägger:

– Har man tusentals onödiga strokefall årligen i Sverige på grund av felaktig behandling, och möjlighet att förebygga dem, så är det ju ur medicinsk-etisk synpunkt inte acceptabelt att inte göra det.

Relaterat material

Felbehandlingar missas för integritetens skull

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev