Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nej till Stockholms begäran om hjärttransplantationer

Publicerad: 19 maj 2010, 11:21

Socialstyrelsen står fast vid att Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge inte bör få utföra några hjärttransplantationer.


Rikssjukvårdsnämnden tar upp frågan om hjärttransplantationer igen vid sitt sammanträde den 8 juni. Bakgrunden är Stockholms läns landstings begäran om överprövning av det tidigare beslutet att ingreppen ska utföras i Göteborg och Lund.

Landstinget framförde bland annat argumentet att många donatorer och patienter som ska få nya hjärtan kommer att få lång resväg.

Rikssjukvårdsnämnden har ingen formell skyldighet att behandla landstingets begäran, men har valt att ta upp den som en ny ansökan. Däremot finns inget som talar för att nämnden kommer att ändra sig i sakfrågan. Socialstyrelsen har tagit fram ett beslutsunderlag där det föreslås att det tidigare beslutet ska stå fast.

– Vi har nu noggrant gått igenom synpunkterna vi har fått in från landstinget och Socialstyrelsen gör bedömningen att det inte finns skäl att förändra tilldelningen av tillstånd. Det blir nu upp till Rikssjukvårdsnämnden att diskutera och fatta beslut i ärendet, säger Anders Printz, chef för Socialstyrelsens avdelning för regler och tillstånd, i ett pressmeddelande.

Rikssjukvårdsnämnden leds av Lars-Erik Holm, som även är generaldirektör för Socialstyrelsen.

Relaterat material

Stockholms begäran om omprövning ett slag i luften

Kontroversiellt beslut om hjärtbyten överklagas

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev