Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny behandling vid kronisk hjärtsvikt testas i Malmö

Publicerad: 11 mars 2009, 10:01

En ny metod för att förbättra behandlingen av patienter med kronisk hjärtsvikt testas på kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.


Metoden används redan på intensivvårdsavdelningar och vid dialys och bygger på tekniken ultrafiltration. Det innebär att en nål sätts i en central ven på patienten och blodet leds ut till ett filter. Där sugs överskottsvätska ut och blodet förs tillbaka in i kroppen, då alltså med en mindre mängd vätska.

Förhoppningen är att patienter snabbare och mer skonsamt ska bli av med överskottsvätska än med hjälp av vattendrivande mediciner som ofta används i dag.

– Det kan ta ett dygn för att få ut 1-2 liter vätska med hjälp av läkemedel medan ultrafiltration ger en liter per timme, säger överläkare Gordana Tasevska som leder studien.

Universitetssjukhuset Mas är först med att testa detta på kroniska hjärtsviktspatienter och tanken är att först göra en pilotstudie. Om resultaten blir goda kommer en större vetenskaplig studie att genomföras.

– Vi vill se om denna metod ger patienterna bättre livskvalitet, att de inte behöver komma in till sjukhuset lika ofta. Vi hoppas även att den kan korta vårdtiderna, säger överläkare Gordana Tasevska.

I den första pilotstudien ska man undersöka patienternas törst, livskvalitet, vårdtid och behov av återinläggning samt överlevnad när de behandlas med hjälp av ultrafiltration.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev