onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny blodförtunnare minst lika bra som Waran vid förmaksflimmer

Publicerad: 18 november 2010, 15:58

AHA 2010 Den nya propphämmaren Xarelto gav samma skydd mot stroke som rutinbehandlingen Waran hos patienter med förmaksflimmer, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerWaranLäkemedel

Att ha förmaksflimmer innebär en kraftig ökad risk att drabbas av stroke. Därför anses många patienter vara i behov av blodförtunnande behandling med läkemedlet Waran (warfarin).

Men Waran utmanas nu av en ny generation propphämmare, som inte kräver samma kontroll av koagulationsstatusen och inte heller interagerar med andra läkemedel på samma sätt som Waran.

Förra året publicerades den stora Rely-studien som visade att den nya propphämmaren Pradaxa (dabigatran) gav minst lika bra skydd mot stroke som Waran, samtidigt som risken för allvarliga men sällsynta biverkningar i form av hjärnblödning minskade.

Tidigare i veckan presenterades preliminära data från en studie av den nya propphämmaren Xarelto (rivaroxaban). Slutsatsen även här var att läkemedlet gav minst lika bra skydd mot stroke som Waran, samtidigt som risken för hjärnblödning minskade.

I studien ingick totalt 14 264 patienter från ett flertal länder. De hade i snitt 1,4 fler riskfaktorer för stroke jämfört med deltagarna i Rely-studien.

Efter 19 månaders behandling hade årligen 2,12 procent av patienterna som lottats till Xarelto antingen fått stroke eller systemisk blodpropp, jämfört med 2,42 procent bland dem som lottats till Waran. Skillnaden mellan grupperna var inte statistiskt signifikant – men blev så då man bara räknade på patienter som verkligen tagit läkemedel.

Kvaliteten på behandlingen av Waran, mätt som andel tid inom det så kallade INR-intervallet, var dock förhållandevis dålig och sämre än den i Rely-studien. Det gör det i nuläget svårare att bedöma vilken betydelse som resultaten har för situationen i Sverige där monitoreringen av  Waran tilhör de bästa i världen.

Studien presenterades på kardiologikongressen AHA i Chicago, USA.

Relaterat material

Ny propphämmare bättre än Waran vid förmaksflimmer

Ny analys bekräftar fördelar med Pradaxa över Waran

Delade meningar om Pradaxa slår Waran vid förmaksflimmer

Nytt blodförtunnande medel minskade risken för proppar

Ny propphämmare kan skydda efter hjärtinfarkt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev