fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny ledtråd om potatis och högt blodtryck

Publicerad: 17 maj 2016, 22:30

Nu kommer den första studien som har undersökt sambandet mellan potatis och högt blodtryck.

Foto: Thinkstock

Personer som åt potatis ofta hade ett högre blodtryck jämfört med mindre flitiga potatisätare. Men samma trend sågs inte hos chipsätare, enligt en ny observationsstudie i tidskriften BMJ.


Potatis innehåller rikligt med kolhydrater som snabbt höjer sockernivån i blodet. Det har diskuterats om ökningen kan ha någon effekt på kärl och blodtryck, och nu presenteras den första studien på området.

Den innefattade nästintill 188 000 män och kvinnor som följts i mer än 20 år. Risken för ett högt blodtryck var 11 procent högre bland individer som åt fyra eller fler måltider i veckan med potatis som var kokt, ugnsbakad eller i form av potatismos. Detta jämfört med individer som åt liknande måltider mindre än en gång i månaden.

Däremot var inte blodtrycket högre bland män som åt potatischips minst fyra gånger i veckan – i stället var incidensen lägre. Motsvarande siffra var dock något förhöjd hos kvinnor, men effekten var inte statistiskt säkerställd.

Forskarna nämner att inrapporteringen av blodtryck gjordes av deltagarna själva vilket är en svaghet med studien. Det går inte heller att bestämma orsak och verkan utifrån resultaten eftersom studien är av observationstyp.

Läs mer i abstract:

Lea Borgi med flera. Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies. British medical journal, publicerad online den 17 maj 2016. Doi: 10.1136/bmj.i2351

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev