Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny mekanism upptäckt för ASA

Publicerad: 19 april 2012, 18:01

Ett internationellt forskarlag har upptäckt ett nytt sätt som värktabletter med acetylsalicylsyra, ASA, verkar på. Det kan förklara de effekter ASA har på till exempel cancer, skriver forskarna i tidskriften Science.


Acetylsalicylsyra, som i Aspirin, bryts ned till salicylsyra, salicylat. Detta är en substans som finns i barken på bland annat videväxter, och har använts inom läkekonsten sedan urminnes tider.

Nu har forskare vid bland annat University of Dundee i Storbritannien visat att höga koncentrationer salicylat aktiverar enzymet adenosin-monofosfat-aktiverat proteinkinas, AMPK, som spelar en viktigt roll i cellernas energiomsättning. AMPK reglerar i sin tur flera processer som är viktiga för celltillväxt och ämnesomsättning.

Tidigare forskning har antytt att aktivering av AMPK kan ha en positiv effekt mot cancer, diabetes och andra sjukdomar.

Forskarna bakom den aktuella studien visar nu att vissa av de positiva effekter som salicylat annars har på metabolismen, inte ses hos möss som saknar AMPK. De har också kunnat kartlägga de mekanismer genom vilka salicylsyra aktiverar enzymet.

Forskargruppen menar därför att vissa av ASA:s positiva effekter kan förklaras genom aktivering av AMPK.

De sedan tidigare två mest välkända verkningsmekanismerna för ASA är hämning av enzymet tromboxan, vilket minskar blodplättarnas förmåga att klumpa ihop sig, och blockad av enzymet cykloxygenas, vilket minskar bildningen av inflammatoriska ämnen.

Britten John Vane fick 1982 Nobelpriset i medicin bland annat för hur han visat hur ASA och andra antiinflammatoriska läkemedel påverkar inflammationsprocessen.

Läs abstract till artikeln:

Simon A Hawley med flera. The Ancient Drug Salicylate Directly Activates AMP-Activated Protein Kinase. Science, publicerad online 19 april 2012.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev