måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny metod kan hjälpa hjärtopererade barn

Publicerad: 21 februari 2022, 11:17

Bild 1/2  En ny metod utvecklad vid Skånes universitetssjukhus kan underlätta vid operationer av barnhjärtan och göra att fler barn kan slippa öppen kirurgi. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svenska forskare har utvecklat en ny metod som kan leda till skonsammare operationer av barnhjärtan. Teknik som används för att hitta rätt sorts fläktar till datorer är en av komponenterna.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusBarn- och ungdomskirurgi

T

TT


Från upp till 40 timmar till fem minuter. Det är vinsten med den nya metoden – som går ut på att snabbare kunna räkna ut hur blodet flödar mellan hjärta och lungor vid avancerade hjärtoperationer på barn.

Beräkningarna kan göras både före och mitt i operationerna för att kunna anpassa form och placering på de blodkärl som ska fogas samman under ingreppet, berättar Petter Frieberg, läkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund och doktorand i Hjärt-MR-gruppen på Lunds universitet. Det leder bland annat leder till säkrare ingrepp.

– Med den nya metoden kan vi även ”prova” ingreppet innan själva operationen. Då kan vi bland annat se vilka barn som kan slippa öppen kirurgi och opereras med mindre invasiva metoder, säger Petter Frieberg.

Vid mindre invasiva ingrepp går kirurgerna går in i blodkärlen via små hål i stället för att göra en större öppning i huden.

– Då vet vi också att återhämtningen går snabbare, den tiden kortas från upp till flera månader till ett par dagar, säger Petter Frieberg.

Det är mycket värt för barn som annars kanske måste ligga på sjukhus och vara borta från skolan under flera månader, med allt vad det betyder.

Metoden har än så länge bara använts i skarpt läge på en handfull barn i Skåne. Forskarnas slutsatser bygger främst på analyser av 15 tidigare genomförda hjärtoperationer som publicerats i tidskriften Journal of Cardiovascular Translational Research.

Operationerna gällde barn födda med så kallat enkammarhjärta, där en enda kammare tar emot blodinflödet från båda förmaken och sköter pumpfunktionen.

– Det är det ingrepp där det är svårast att veta hur tusan blodet kommer att strömma. Men på sikt kan metoden bli aktuell vid flera typer av ingrepp, säger Petter Frieberg.

 Metoden går i korthet ut på att kombinera traditionell mjukvara för 3D-modellering och ett speciellt beräkningsprogram. Det sistnämnda används i dag av ingenjörer till exempel för att titta på luftströmmar genom en dator för att kunna sätta in rätt sorts fläkt, berättar Petter Frieberg.

Det är mycket enklare än de komplexa beräkningsprogram som används på ett fåtal andra centra i världen inom hjärtkirurgin i dag. Därför tror vi att tröskeln för att använda metoden inom hjärtkirurgin blir lägre, eftersom den är mycket lättare för vårdpersonalen att hantera, säger han.

Än så länge används den nya tekniken bara inom ramen för studier, och i Lund startade nyligen en sådan med barn som opereras för enkammarhjärta.

– När studien är färdig hoppas vi att metoden kan bli medicin skt godkänd och spridas till fler sjukhus i landet och runtom världen, säger Petter Frieberg.

Hanna Odelfors/TT

Fakta: Hjärtfel hos barn

Varje år föds knappt 2 000 barn med hjärtfel i Sverige. Drygt 32 000 barn och ungdomar lever med en hjärtdiagnos.

Förutom medfödda strukturella hjärtfel, till exempel enkammarhjärta, kan barn drabbas av andra hjärtsjukdomar, exempelvis rytmrubbningar och hjärtmuskelsjukdomar som ofta är allvarliga.

 

Sedan 1980-talet har överlevnaden för barn med medfödd hjärtsjukdom ökat från cirka 85 procent till 97 procent i dag. Sedan millennieskiftet har överlevnaden dock i princip varit oförändrad.

 

Källa: Hjärtlungfonden

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev