Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny monitor ger bättre koll på hjärtrytmen

Publicerad: 19 oktober 2007, 14:18

En ny typ av hjärtmonitor som är speciellt anpassad för att uppfatta förmaksflimmer kan göra det möjligt att övervaka patienternas hjärtrytm under flera år – till skillnad från några dygn med dagens teknik. En första svensk patient fick nyligen en sådan monitor implanterad på Danderyds sjukhus.


Förmaksflimmer förekommer ofta oregelbundet och utan symtom vilket gör tillståndet svårt att registrera. Därmed är det även besvärligt att diagnostisera och behandla.
– Det har varit ett stort problem att tidigare teknik inte kunnat övervaka arytmier under tillräckligt lång tid för att registrera när något onormalt inträffar, säger Viveka Frykman, överläkare och chef på arytmienheten på Danderyds sjukhus.
I början av september genomförde hon den första operationen i Sverige för att sätta in en ny typ av hjärtmonitor som är speciellt anpassad för övervakning av förmaksflimmer. Monitorn, kallad Reveal XT, är utvecklad från en enklare modell som använts i flera år vid diagnostisering av synkope, oförklarliga svimningar.
– Den nya monitorn kan upptäcka förmaksflimmer, vilket den tidigare modellen inte kunde göra lika uppenbart. Den ger oss även möjlighet att övervaka patientens hjärtrytm under betydligt längre tid än med exempelvis de bandspelare som använts tidigare, vilka bara kunnat registrera hjärtrytmen under några dygn, säger Viveka Frykman.
Den nya monitorn har ett batteri som räcker cirka tre år. Även kvaliteten på inspelningen av patientens EKG har förbättrats, vilket gör att den bättre kan skilja mellan normal och sjuklig hjärtrytm.
– Den kan på ett tidigare stadium upptäcka patienter med flimmer, vilket betyder att man kan undvika sjukhusvård och långdragna utredningar i högre utsträckning. Det gör även att fler fall av stroke kan förhindras, eftersom blodförtunnande behandling kan sättas in tidigare, säger Fredrik Gadler, överläkare på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Enligt Fredrik Gadler kan den nya tekniken komma ifråga vid olika typer av arytmier, till exempel för att skilja en mer godartad hjärtrusning med ursprung i förmaken från en allvarligare med ursprung i kammaren.
– Uppskattningsvis kan det handla om att operera in runt 1 000 monitorer varje år för att komma till rätta med olika typer av arytmier, säger Fredrik Gadler.
Över 100 000 svenskar har permanent förmaksflimmer vilket gör det till en av de vanligaste typerna av arytmier. Men det faktum att flimmer ofta har varit svårt att registrera har gjort tillståndet svårbehandlat.
– Monitorn kan också opereras in för att kontrollera effekten av en behandling. När man väl sett att läkemedlet gett resultat kan den tas ut igen, säger Thomas Fåhraeus, överläkare på Universitetssjukhuset i Lund.

Enheten placeras genom ett centimeterstort snitt under huden i närheten av hjärtat. Ingreppet tar cirka tio minuter och enligt Thomas Fåhraeus är det så enkelt att det även kan genomföras på mindre sjukhus. Avläsningen av patientens EKG sker automatiskt och monitorn varnar om ett angivet gränsvärde passeras. Dessutom får patienten en patientaktivator för att vid symtom kunna spara EKG manuellt.
– En nackdel är att monitorn är ganska dyr. Men eftersom den kan utesluta att en patient har livshotande arytmier och därför inte behöver exempelvis en defibrillator, vilket kostar betydligt mer, så är den inte särskilt kostsam, säger Thomas Fåhraeus.
Viveka Frykman betonar dock att det nu är första gången som den nya typen av monitor testas i den svenska vården.
– Än så länge vet vi inte hur bra den fungerar, vilket måste utvärderas innan den kan användas i större utsträckning, säger Viveka Frykman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev