Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny studie: Fler kranskärl bör åtgärdas vid infarkt

Publicerad: 1 september 2013, 07:00

Bilden visar ballongvidning och insättning av en stent i ett förträngt kranskärl.

Foto: Photos.com

ESC 2013 Vid stora hjärtinfarkter tjänar patienten på att man direkt ballongvidgar även förträngda kärl som inte orsakat hjärtinfarkten, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Artikeln är uppdaterad måndag 2 september kl 11.20.

– Resultaten är väldigt intressanta. De visar klart att det var mycket bättre att göra vid de övriga förträngningarna med ballongvidgning, jämfört med att bara ge läkemedelsbehandling. Slutsatsen är att vi bör sträva efter fullständig revaskularisering.

Det säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och ordförande i Svenska Cardiologföreningen.

I studien följde forskare i Storbritannien 465 patienter med akut hjärtinfarkt med ST-höjning på EKG.

Hälften lottades till en konventionell behandling med ballongvidgning och insättning av stent, så kallad PCI, perkutan koronarintervention, i det drabbade kärlet. Hos övriga genomfördes samma procedur även i andra förträngda kranskärl där blodflödet var nedsatt med minst 50 procent.

Efter i median 23 månaders uppföljning hade 53 patienter i gruppen som fått konventionell behandling drabbats av antingen hjärtrelaterad död, icke-dödlig hjärtinfarkt eller svår kärlkramp.

Motsvarande siffra bland dem som fått den utökade behandlingen var 21 patienter. Detta motsvarar en riskminskning med 65 procent.

Enligt forskarna öppnar studien för att fler infarktpatienter bör få sådan här så kallad preventiv ballongvidgning. Men de påpekar att flera frågor behöver få svar, som huruvida åtgärden är lämplig även för patienter med mindre infarkter och när behandlingen bäst bör utföras.

Enligt David Erlinge betyder resultaten att fler infarktpatienter i Sverige sannolikt kommer att åtgärdas med preventiv PCI innan de åker hem från sjukhuset.

– I dag brukar vi göra vid förträngningar ett par månader senare. Och ofta rekommenderas klinisk utvärdering, det vill säga att vi låter patienten gå hem och så ser vi om de har kärlkramp, säger han.

Studien presenteras vid den europeiska kardiologikongressen ESC i Amsterdam.

Läs abstract till studien:

David S Wald med flera. Randomized Trial of Preventive Angioplasty in Myocardial Infarction. New England Journal of Medicine, publicerad online den 1 september. DOI: 10.1056/NEJMoa1305520

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev