söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny typ av kolesterolsänkare får godkänt

Publicerad: 17 december 2020, 11:58

Foto: Getty Images

EU-kommissionen har beviljat marknadsgodkännandet åt läkemedlet Leqvio (inklisiran) för behandling av höga blodfetter.

Ämnen i artikeln:

KolesterolNovartis

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Inklisiran är det första i en ny klass läkemedel som minskar genuttrycket för det kolesterolnivåhöjande proteinet PCSK9. Tidigare finns det antikroppsbaserade läkemedel vilka blockerar PCSK9 som kroppens celler redan tillverkat. Inklisiran kommer alltså in på en tidigare nivå. 

I sin positiva rekommendation konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att nyttan med inklisiran är att läkemedlet kan minska nivåerna av LDL-kolesterol i betydande utsträckning jämfört med placebo. De vanligaste biverkningarna var milda reaktioner vid injektionsstället.

Marknadsgodkännandet för inklisiran gäller vuxna patienter med primär hyperkolesterolemi eller blandad lipidrubbning i tillägg till kostomläggning, antingen 

... som kombinationsbehandling med statin eller statin plus annat lipidsänkande läkemedel när målvärden för kolesterol inte nås. 

... eller som monoterapi eller i kombination med andra lipidsänkare när statiner inte tolereras eller är kontraindicerade. 

Inklisiran ges som subkutan injektion i sjukvården med underhållsdosering två gånger årligen.

I förra veckan beslutade NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner om nationell samverkan kring läkemedlet. Det innebär att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket först måste göra en hälsoekonomisk bedömning innan NT-rådet kan avgöra om man kan rekommendera sjukvården att använda inklisiran. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev