Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny typ av stamceller fixade hjärtskada hos försöksmöss

Publicerad: 21 juli 2009, 14:01

Bindvävsceller som omprogrammerats till stamceller kan reparera skadade hjärtan, åtminstone i musförsök.


Ett av de hetaste områdena inom stamcellsforskningen handlar om så kallade inducerade pluripotenta stamceller, eller iPS-celler. Dessa celler framställs genom omprogrammering av vanliga kroppsceller och kan sedan omvandlas till helt andra celltyper.

Tidigare trodde man att celler inte kunde utvecklas "bakåt" på detta sätt. Men studier som publicerats under de senaste åren har visat att detta är möjligt och att cellerna därefter kan användas som framgångsrik behandling i musmodeller för Parkinsons sjukdom, blödarsjuka och anemi.

Nu har amerikanska forskare vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, även lyckats att behandla skadade mushjärtan med iPS-celler.

De tog bindvävsceller från musembryon och programmerade om dem genom att tillföra fyra mänskliga gener som ger stamcellsegenskaper. Cellerna odlades upp och transplanterades sedan till infarktskadade mushjärtan.

På plats i hjärtmuskulaturen omvandlades de transplanterade cellerna till nya hjärtmuskelceller,  glattmuskelceller och endotelceller. De senare två celltyperna bygger upp blodkärl. Efter fyra veckor hade detta bidragit till läkning och förbättrad funktion hos de skadade mushjärtana, jämfört med möss som transplanterats med vanliga bindvävsceller.

Tidigare har liknande försök visat att embryonala stamceller kunna reparera skadade mushjärtan. Fördelen med iPS-celler är att man inte behöver använda celler av embryonalt ursprung.

Forskarna bakom studien hoppas nu att transplantation av iPS-celler i framtiden ska kunna bli ett behandlingsalternativ vid hjärtsjukdom hos människor.

Den aktuella studien publicerades i går, måndag, online av tidskriften Circulation.

Läs abstract till studien:

Circulation, publicerad online 20 juli 2009

Relaterat material

Stamceller överst på lista över 2008 års genombrott

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev