Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ny undersökning ger stöd för ablation vid förmaksflimmer

Publicerad: 26 januari 2010, 21:00

Patienter med förmaksflimmer som svarar dåligt på läkemedel kan få mycket god effekt av kateterbaserad ablation, enligt en av de hittills största studierna på området.


Vid kateterablation av förmaksflimmer förs en värmeavgivande elektrod in i vänster hjärtförmak via ett hål i ljumskvenen. Värmeimpulserna skapar ärrvävnad i hjärtmuskelväggen och stoppar därmed felaktiga elektriska impulser från lungvenerna som orsakar förmaksflimret.

Trots att kateterablation blivit en allt vanligare metod i hjärtsjukvården har det vetenskapliga underlaget hittills varit begränsat till mindre studier med patienter från enstaka eller få sjukhus.

Men i en ny förhållandevis stor studie har ett internationellt forskarlag undersökt metoden bland totalt 167 patienter som behandlats vid 19 sjukhus i Nordamerika och Europa.

Deltagarna hade alla paroxysmalt, eller attackvist förlöpande, förmaksflimmer, vilket är den typ av förmaksflimmer där kateterablation tidigare visat mest lovande resultat. Samtliga behandlades med minst ett arytmiläkemedel men med dålig effekt.

Två tredjedelar lottades till ablation. Resten fick fortsätta med läkemedelsbehandling.

Efter nio månader var 66 procent i gruppen som fått ablation fria från symtom, jämfört med 16 procent i kontrollgruppen. Kateterablationen gav också förbättringar i livskvalitet.

Resultaten visar att patienter som sviktar på läkemedelsbehandling tidigt bör få behandling med kateterablation, enligt forskarna bakom studien.

Undersökningen publiceras i dag, tisdag, i tidskriften Jama.

Läsa hela originalartikeln:

Jama, 2010; 303: 333–340

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev