Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya data stödjer ticagrelor jämfört med klopidogrel

Publicerad: 14 januari 2010, 00:01

En ny studieanalys visar att den nya trombocythämmaren ticagrelor ger bättre effekt utan ökad risk för blödningar hos patienter med akut kranskärlssjukdom, än det beprövade klopidogrel.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I augusti 2009 publicerades resultaten av den stora Plato-studien.

De visade att patienter som vårdats på sjukhus för akut kranskärlssjukdom, i detta fall instabil kärlkramp och hjärtinfarkt med eller utan ST-höjning på EKG, fick bättre skydd mot nya hjärt-kärlhändelser om de lottades till behandling med den nya trombocythämmaren ticagrelor (Brilinta) jämfört med om de fick det etablerade läkemedlet klopidogrel (Plavix).

I en ny analys har forskarna bakom studien tittat närmare på de runt 13 000 patienter, motsvarande 72 procent av det totala patientantalet, som planerades för tidig invasiv behandling med antingen ballongvidgning eller bypassoperation.

Resultaten är samstämmiga med utfallet i studien som helhet. Hos de patienter som lottats till behandling med ticagrelor hade 9,0 procent drabbats av kardiovaskulär död, ny hjärtinfarkt eller ny stroke efter ett års uppföljning. Motsvarande siffra i gruppen som fick klopidogrel var 10,7 procent.

Det fanns ingen skillnad mellan grupperna beträffande hur många patienter som fick stora eller allvarliga blödningar.

Bakom studien står ett internationellt forskarlag med bland andra de svenska forskarna Stefan James, Håkan Emanuelsson och Lars Wallentin.

Om ticagrelor användes i stället för klopidogrel under ett år bland 1 000 patienter skulle man undvika 11 dödsfall, 13 nya hjärtinfarkter samt 6 stenttromboser, skriver artikelförfattarna.

– Resultaten i den population som vi studerat nu är extra viktiga, eftersom det är bland patienter som genomgår invasiva ingrepp som klopidogrel har sina största effekter, säger Lars Wallentin, som är professor i kardiologi vid Uppsala universitet.

Han påpekar också att analysen bygger på ett fördefinierat så kallat stratum med patienter som randomiserats för sig.

– Detta gör våra fynd statistiskt mer starka jämfört med en traditionell subgruppsanalys, säger Lars Wallentin.

Enligt Lars Wallentin är det vetenskapliga stödet för ticagrelor nu så stort att läkemedlet sannolikt kommer att ersätta klopidogrel som rutinbehandling.

– Den relativa skillnaden mellan ticagrelor och klopidogrel är lika stor som mellan ballongvidgning och ingen ballongvidgning. Det pågår visserligen hälsoekonomiska analyser av Plato-studien, men jag tror att den extra kostnaden för ticagrelor jämfört med generiskt klopidogrel kommer att anses vara acceptabel för många av de aktuella patienterna.

Studien publiceras i dag, torsdag, online i tidskriften Lancet. Den har finansierats av läkemedelsföretaget Astra Zeneca som står bakom ticagrelor.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online 14 januari 2010

Relaterat material

Nytt medel utmanar Plavix

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev