Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya fynd om screening för högt kolesterol

Publicerad: 31 oktober 2016, 11:17

Det verkar gå att screena i primärvården för att hitta barn med högt kolesterol, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktHjärtsvikt

Det har föreslagits att sjukvården ska använda screening för att upptäcka familjära former av hyperkolesterolemi, det vill säga förhöjda nivåer av LDL-kolesterol i blodet. Enligt tidigare forskning har yngre vuxna med sjukdomen 100 gånger högre risk för kranskärlssjukdom än övriga individer.

Och nu har alltså brittiska forskare testat att screena barn i samma veva som de får sina rutinmässiga vaccinationer i primärvården.

Studien innefattade 10 095 barn i Storbritannien som var mellan ett och två år gamla. Samtliga lämnade blodprov under vaccinationsbesök på vårdcentralen - även föräldrarna fick chans att lämna blodprov. Definitonen på ett positivt screeningresultat var höga kolesterolnivåer samt antingen att man bar på en mutation för familjär hyperkolesterolemi eller hade högt kolesterol vid ett upprepat tillfälle.

Den typen av positiva screeningsfynd identifierades för totalt åtta personer, fyra barn och fyra vuxna, för varje 1 000 individer som screenades.

Men forskarna fann också att vart tredje barn med mutationer för sjukdomen inte hade högt kolesterol. På liknande sätt hade vissa barn förhöjda kolesterolnivåer utan att bära på en känd mutation.

Forskarna slår därmed fast att det är möjligt att genomföra screening i primärvården. Men att bära på en viss mutation verkar inte alltid vara tillräckligt för att få familjär hyperkolesterolemi och en ökad risk för hjärtkärlsjukdom, skriver de.

Studien pågick mellan 2012 och 2015 och innefattade 92 olika vårdcentraler i Storbritannien.

Läs mer i abstract:

David S Wald med flera. Child–Parent Familial Hypercholesterolemia Screening in Primary Care. The New England Journal of Medicine. Publicerad online den 27 oktober 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1602777 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktHjärtsvikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev