Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya fynd om testosteronterapi får mothugg

Publicerad: 21 februari 2017, 16:01

Äldre män på en kortare testosteronbehandling fick en större tillväxt av plack i kärlen jämfört med män på placebo, enligt en ny studie i Jama. Men en svensk expert ifrågasätter resultaten.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktHjärtinfarkt

Publikationen är en av flera med fokus på testosteronterapier som nyligen publicerats i Jama och Jama Internal Medicine. I samtliga studier har man undersökt vilka effekter som ettåriga terapier med testosterongel har på män som är 65 år eller äldre, och som har låga nivåer av hormonet.

En av studierna innefattade 138 män som undersöktes med datortomografi, CT. Enligt resultaten ökade plackvolymen i kranskärlen mer hos män som   behandlats med testosteron, jämfört med placebogruppen. Men Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset, lägger inte för stor vikt vid fynden.

– Männen på placebo hade mer långtgående åderförkalkningsprocesser vid behandlingsstart och de två grupperna är därför inte helt jämförbara. Och då blir det svårt att känna förtroende för resultaten, säger han.

En högre plackvolym ledde inte till fler kardiovaskulära händelser, skriver de amerikanska forskarna bakom studien.

– Summan av kardemumman är att det inte verkar hända särskilt mycket när en testosteronbehandling införs, säger Stefan Arver.

I en annan studie med 211 män undersöktes bentäthet efter testosteronterapi. Fynden pekar på att behandling med testosterongel i ett år gav en högre bentäthet än placebo – främst i ryggraden. Förbättringarna var större i porös benvävnad inuti rörbenen, jämfört med det emaljliknande ytterbenet.

Vilken klinisk effekt som en ökad plackbildning har måste utvärderas ytterligare framöver, skriver forskarna bakom den specifika studien. Även forskarna bakom fynden om bentäthet efterfrågar mer forskning för att kunna bedöma om frakturrisken minskar med testosteronterapi.

Studiedeltagarna kommer från Testosterone Trials, en samling studier som stöds av den amerikanska hälsomyndigheten National Institutes of Health.

Läs mer i abstract:

Matthew Budoff med flera. Testosterone Treatment and Coronary Artery Plaque Volume in Older Men With Low Testosterone. Jama, publicerad online den 21 februari 2017. Doi: 10.1001/jama.2016.21043


Peter Snyder med flera. Effect of Testosterone Treatment on Volumetric Bone Density and Strength in Older Men With Low Testosterone A Controlled Clinical Trial. Jama Internal Medicine, publicerad online den 21 februari 2017. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.9539 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktHjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev