Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Nya kolesterolsänkaren kan bli väldig viktig”

Publicerad: 22 juli 2015, 13:19

Enligt professor Mats Eriksson ligger det nya biologiska läkemedlet Repatha rätt i tiden nu när Socialstyrelsen ändrat sina rekommendationer för hjärtsjukvården.


Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat godkände den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA,  i går en helt ny typ av behandling vid höga kolesterolvärden. Det är läkemedlet Repatha (evolocumab) som har godkänts för vuxna patienter som inte tål statiner eller som inte får tillräckligt god effekt av dem.

– Det handlar om en stor grupp patienter, nämare tio procent av Sveriges befolkning som har högt kolesterol, så alternativ behövs, säger Mats Eriksson som är professor vid institutionen för medicin vid Karolinska Intitutet.

När Socialstyrelsen uppdaterat sina rekommendationer för hjärtsjukvård har patienter med familjär hyperkolesterolemi lyfts upp som en prioriterad grupp, enligt Mats Eriksson. Det är en grupp som har ökad benägenhet att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

– Den nya behandlingen kan även erbjudas till patienter som inte når målet för det ”onda” kolesterolet, LDL, med dagens rekomenderade behandlingar.

Det biologiska läkemedlet, som består av en antikropp som motverkar de proteiner som minskar leverns förmåga att ta bort det skadligt kolesterol i blodet, ges som en subkutan injektion en till två gånger i månaden. Läkemedlet kan ges som monoterapi eller i kombination med statiner och tanken är att patienterna ska administrera injektionerna själva.

– Det tror jag inte blir några problem alls. Vi har en hög tilltro till injektioner här i Sverige och patienterna lär sig snabbt att ge sig själv sprutor. Många föredrar det framför att ta tabletter varje dag, säger Mats Eriksson.

– Fördelen med biologiska läkemedel är att de har få biverkningar.  Däremot är tillverkningskostnaden hög och priset på marknaden kommer också att bli högt.  Frågan är hur det kommer att påverka budgeten för de olika klinikerna, säger Mats Eriksson.

Enligt Anders Göransson, Sverigechef på Amgen, är prisförhandlingarna med TLV ännu inte klara, men företaget räknar med att Repatha kommer att finnas tillgängligt för sjukhusbruk inom ett par, tre veckor.

Relaterat material

Alternativ medicin mot högt kolesterol

SANNA BJÖRKMAN

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev