Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya kriterier för ersättning till patient som skadats av Vioxx

Publicerad: 15 december 2008, 16:54

Läkemedelsskadenämnden har fattat beslut om nya kriterier för vilka patienter som kan få ersättning för biverkningar av läkemedlet Vioxx. Patienter som tidigare fått avslag ges möjlighet till en ny prövning.


För att en patient som fått hjärtinfarkt ska få ersättning gäller enligt de nya rekommendationerna att läkemedlet ska ha använts under minst 30 dagar före insjuknandet och att hjärtinfarkten inte inträffat senare än 14 dagar efter att läkemedelsanvändningen avslutats.

 För att ett samband mellan Vioxx och ischemisk stroke, hjärninfarkt, ska anses föreligga ska patienten normalt ha använt läkemedlet i minst tre år före insjuknandet.

När det gäller övriga hjärtrelaterade sjukdomstillstånd och hjärnblödning anser Läkemedelsskadenämnden att det inte finns något vetenskapligt stöd för ett generellt samband mellan Vioxx och sjukdomstillstånden.

 Vioxx drogs in från marknaden 2004 på grund av upptäckten av den förhöjda risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke hos dem som använde läkemedlet.

 Läkemedelsskadenämnden tillsatte då en arbetsgrupp, eftersom det ansågs finnas oklarheteter kring sambandet mellan läkemedlet och andra medicinska riskfaktorer såsom högt blodtryck, diabetes och övervikt.  Det är den arbetsgruppens utredning som nu är klar och ligger till grund för beslutet om de nya kriterierna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev