Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya ledtråd till varför kortvuxna oftare får härtsjukdom

Publicerad: 8 april 2015, 21:00

Foto: Thinkstock

Personer som bär på genvarianter för kortvuxenhet har också högre nivåer av blodfetter, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Det är ett välkänt samband att kortare personer oftare drabbas av kranskärlssjukdom än längre. I en ny stor studie har ett internationellt forskarlag försökt hitta genetiska förklaringar till denna koppling bland fler än 18 000 personer med eller utan sådan sjukdom.

Ju fler genvarianter deltagarna bar på som tros bidra till ökad längd desto lägre risk för kranskärlssjukdom hade de.

Forskarna såg också en koppling mellan genvarianter för kortvuxenhet och högre nivåer av både LDL-kolesterol och triglycerider. Det fanns dock ingen koppling mellan genvarianter för kortvuxenhet och andra undersökta riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, som diabetes och blodtryck.

Forskarna konstaterar att även tidigare studier pekat på ett samband mellan kortvuxenhet och högre blodfetter. Enligt den aktuella analysen skulle sambandet förklara högst 30 procent av den ökade risken för kranskärlssjukdom hos personer med ärftlig kortvuxenhet.

I studien kunde forskarna inte se någon statistiskt säker koppling mellan genvarianter för kortvuxenhet och ökad risk för kranskärlssjukdom hos kvinnor. Huruvida detta beror på frånvaro av ett ”äkta” samband eller på att det var relativt få kvinnor i studien är oklart, enligt forskarna.

En annan möjlig förklaring till att kortvuxna har ökad risk för kranskärlssjukdom är att de helt enkelt har trängre kranskärl. Men forskarna bakom studien anser att de aktuella resultaten talar emot ett sådant samband.

Kvinnor har nämligen också trängre kranskärl, oberoende av längd, jämfört med män. Då skulle kvinnligt kön och kortvuxenhet innebära en ännu mer ökad risk för kranskärlssjukdom, vilket forskarna alltså inte kunde bekräfta.

Bakom studien står forskare bakom det internationella konsortiet Cardiogram+C4D. Flera svenskar är medförfattare till studien, däribland Karolinska institutets rektor Anders Hamsten.

Läs abstract till studien:

C P Nelson med flera. Genetically Determined Height and Coronary Artery Disease. New England Journal of Medicine, publicerad online den 8 april 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1404881

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev