Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya p-pillerregler kan bli bakslag i norr

Publicerad: 21 mars 2013, 07:51

Norrbotten har fått ner aborttalen genom generösa subventioner av preventivmedel för unga. Nu hotas satsningen av nationella regler – men Norrbotten tänker ta strid.


I slutet av april samlas politiker från landets landstingsstyrelser i Stockholm. En av frågorna på agendan är subventioner av preventivmedel för unga.

– Vi vill ha ett regelverk som gäller i alla landsting. I dag är det ett otal olika regelverk och det är svårt för de olika apoteksaktörerna att hålla koll på vad som gäller för en flicka som kommer in och ska ha p-piller och är bosatt i ett annat landsting, säger Bo Claesson, handläggare för läkemedelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Så långt ser alla ut att vara överens. Nationella regler behövs. Men där upphör enigheten. Den största knäckfrågan är vilka p-piller som ska ingå i subventionen för unga. SKL vill att endast p-piller som Tandvårds- och läkemedelsförmåns­verket, TLV, har beslutat ska ingå i läkemedelsförmånen ska kunna subventioneras.

– Vi ser inte att det finns något som gör att p-piller är så speciella jämfört med andra läkemedel att vi ska göra ett undantag för dem. Om vi ska subventionera alla p-piller oavsett pris så ger vi i princip läkemedelsföretagen fritt spelrum att sätta vilka priser de vill, säger Bo Claesson.

Men det ser ut att bli svårt att få alla landsting med sig på denna linje. Norrbotten och Örebro har redan infört fria hormonella preventivmedel för alla kvinnor under 26 år. Oavsett om de ingår i läkemedelsförmånen eller inte. Dalarna kommer att införa samma regler från augusti i år.

I Norrbotten har de mer generösa reglerna gällt i över ett år nu. Något som har gett utslag i abortstatistiken. I gruppen kvinnor mellan 15 och 25 år har antalet aborter sjunkit från 30 per 1 000 kvinnor till 28 per 1 000 kvinnor. Kvinnor under 22 år hade tidigare endast subvention av de p-piller som TLV godkänt. I gruppen kvinnor 22–25 år som inte fick någon subvention alls tidigare har aborterna minskat ännu tydligare, från 35 till 30 aborter per 1 000 kvinnor.

– Det här har varit en väldigt bra satsning för våra kvinnor. Vårt mål är att jobba förebyggande och vi har redan sett effekt av detta. För oss handlar det här om att minska aborterna och förebygga psykisk ohälsa, säger Agneta Granström (MP), lands­tingsråd i Norrbotten med ansvar för folk­hälsofrågor.

Hon tänker ta strid för att Norrbotten ska få behålla de mer generösa reglerna.

– De landsting som har gått före och infört mer generösa regler borde få behålla dem. Vi vill inte att någon ska behöva välja bort preventivmedel på grund av pengar, säger Agneta Granström.

Om Norrbotten får som de vill står klart senare i vår. Efter att landstingspolitikerna sagt sitt på seminariet i Stockholm i april ska frågan avgöras av SKL:s sjukvårdsdelegation.

Relaterat material

Subvention gav ökad följsamhet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev