Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya rekommendationer om behandling med intravenösa järnpreparat

Publicerad: 4 juli 2013, 06:19

Nya rekommendationer för behandling med intravenösa järnpreparat är på gång för hela EU.


Det är den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP som granskat preparaten, som kan ge livshotande allergiska reaktioner, rapporterar Läkemedelsverket på sin hemsida.

CHMP rekommenderar att intravenösa järnpreparat enbart ska ges när utbildad vårdpersonal och återupplivningsutrustning finns omedelbart tillgänglig. Patienten ska observeras noggrant under minst 30 minuter efter varje injektion.

Testdoser rekommenderas inte längre, eftersom det visat sig att även patienter som inte reagerat på testdosen kan få en allergisk reaktion vid behandling.

Vid graviditet bör intravenösa järnpreparat bara ges om det är  absolut nödvändigt  och enbart under andra eller tredje trimestern.

Läkare bör också informera patienter om de allvarliga riskerna för allergiska reaktioner och att det är viktigt att uppmärksamma vårdpersonalen på allergiska symtom.

CHMP:s rekommendationer ska nu överlämnas till Europeiska kommissionen, som fattar det slutgiltiga beslutet om de nya rekommendationerna. När dessa  träder i kraft kommer de att gälla inom hela EU.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev