torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nya riktlinjer för kardiomyopati slår ett slag för gentestning

Publicerad: 28 augusti 2023, 07:31

Professor Kristina Haugaa är medförfattare till de nya europeiska riktlinjerna om kardiomyopatier.

Foto: Carl-Magnus Hake

Alla patienter med misstänkt hjärtmuskelsjukdom, kardiomyopati, rekommenderas gentestning för att en orsak till symtomen eventuellt ska hittas. Det är ett av huvudbudskapen i de första heltäckande europeiska riktlinjerna på området.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttMedicinska nyheterESCKarolinska universitetssjukhuset

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– I Sverige är vi relativt bra på detta, men vi kan bli ännu bättre. Detta gäller inte minst vid dilaterad kardiomyopati där möjliga genetiska orsaker ofta kan gå under radarn, trots att sådana kan finnas i upp till vart annat fall, säger Kristina Haugaa, professor i kardiologi vid Oslo universitet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hon är medförfattare till de nya riktlinjerna om kardiomyopatier som presenteras på ESC-kongressen i Amsterdam.

Läs också: Begreppet atypisk bröstsmärta avskaffas

Det är första gången som European society of cardiology publicerar riktlinjer för alla former av kardiomyopati. Tidigare har detta bara funnits för den vanligaste typen, hypertrofisk kardiomyopati.

– Det har varit mycket nytänk i arbetet och vi har inte bara kunnat copypasta tidigare publicerade skrivningar. Men för alla kardiomyopatier ger vi råd om hur de ska hittas, behandlas och hur komplikationer ska förebyggas samt även hur familjemedlemmar ska screenas, säger Kristina Haugaa.

När det gäller gentestning konstaterar hon att positiva resultat kan få konsekvenser för behandlingen främst för dilaterad kardiomyopati. Genetiska orsaker är nämligen här förknippat med en ökad risk för svåra kammararytmier.

– Dilaterad kardiomyopati som oftast har fenotypen hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion är indikationen för implanterbar defibrillator, ICD, mer liberal om det finns genetiska orsaker än om det inte finns, säger Kristina Haugaa och fortsätter:

– Hos patienter med genetisk dilaterad kardiomyopati måste man tänka ICD redan från ejektionsfraktioner under 45 procent mot under 35 procent som man tänker vid hjärtsvikt.

Läs även: Bättre prognos för svenskar med dilaterad kardiomyopati

Riktlinjerna lyfter också fram myosinhämmaren mavakamten som är den första specifika farmakologiska behandlingen av hypertrofisk kardiomyopati. Det är nyligen godkänt i Europa för behandling av symtomgivande obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati hos vuxna.

Studier har visat att mavakamten kan förbättra syreförbrukning i hjärtmuskeln och lindra symtom samt även ge bättre livskvalitet till patienterna. Enligt riktlinjerna borde läkemedlet övervägas till de aktuella patienterna. Men än så länge saknar mavakamten subvention i Sverige och det är inte heller tillgängligt i landet.

– Jag hoppas att det snart kan bli tillgängligt och börja användas bland patienterna. Troligen kan läkemedlet spara en del patienter invasiv behandling av deras obstruktion, säger Kristina Haugaa.

Läs de nya riktlinjerna här.

En på 250 drabbas av hjärtmuskelsjukdom

Kardiomyopati definieras i dokumentet som en störning där hjärtmuskulaturen är strukturellt eller funktionellt abnormal. Störningen får inte orsakas av andra sjukdomar som kranskärlssjukdom, högt blodtryck, klaffsjukdom eller medfödd hjärtsjukdom.


Kardiomyopatier består av ett flertal olika tillstånd med olika svårighetsgrad. De förekommer hos runt 1 av 250 personer och kan delas in i huvudgrupperna:

  • Hypertrofisk kardiomyopati med förtjockade väggar.
  • Dilaterad kardiomyopati där hjärtrummen vidgas och väggarna bli tunnare
  • Arytmogen kardiomyopati där bindväv och fett lagras in i höger kammare
  • Restriktiv kardiomyopati där hjärtat blir blir mer stelt och oelastiskt exempelvis till följd av amyloidos.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev