Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Nya rön om folsyra kan påverka svenskt beslut

Publicerad: 12 juli 2007, 15:12

Nya forskningsrön som presenterades i dag kan få konsekvenser för det kommande svenska beslutet om huruvida berikning av mjöl med folsyra ska införas.


Som Dagens Medicin rapporterat tidigare visar en studie som presenterades i dag, torsdag, att folsyreberikning av mjöl ledde till att antalet foster med neuralrörsdefekter minskade med 46 procent i Kanada. Bland annat minskade ryggmärgsbråcken med 53 procent.

För Sveriges räkning väntas myndigheterna i höst fatta beslut om huruvida folsyreberikning av mjöl ska införas. Åke Bruce, professor i näringslära vid Livsmedelsverket, har själv inte hunnit läsa studien, men menar att resultatet kommer att ha betydelse för det svenska ställningstagandet.

– Självfallet kommer denna studie att vägas in i det beslut som ska fattas. Alla vetenskapliga artiklar på området kommer att tas med i beräkningen, säger Åke Bruce.

Men Åke Bruce framhåller samtidigt att berikning med av folsyra kan innebära en förhöjd risk för ett antal cancerformer. Studier har visat på ökad risk för både koloncancer, bröst- och prostatacancer.

– Totalt sett rör det sig om större siffror när det gäller en ökad risk för koloncancer, jämfört med antalet minskade neuralrörsdefekter, säger han.

– Det man skulle vilja se är klara siffror som bekräftar att de länder som berikar sitt mjöl inte har några ökade risker för cancer. Men det är svårt att fastställa med hög säkerhet på den korta tid som man berikat med folsyra, säger Åke Bruce.

Den aktuella kanadensiska studien utredde inte om risken för cancer påverkats av berikningen.

Läs mer om den kanadensiska studien

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev