Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nybakad professor hoppas på biobank

Publicerad: 17 juli 2017, 12:08

Anders Själander

Foto: Sara Själander

Hallå där Anders Själander, som blivit professor vid Umeå universitet och därmed även första professorn i medicin i Landstinget Västernorrland.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Vad har du gjort som förtjänar en professur?

– Forskningsprojekteten har gått riktigt bra och det har blivit en forskning som har varit bärande och flera som har disputerat. Till sist var jag meriterad samt hade professorskompetens, och det var roligt att Umeås rektor tyckte att det kunde jag få bli.

År 2010 fick Anders Själander en lektorstjänst vid den nystartade läkarutbildningen i Sundsvall. Ända sedan dess har han haft en tredjedel forskning i sin tjänst. Forskningen som är registerbaserad handlar främst om att titta på blodförtunnande behandling och risken för blödningar och stroke hos patienter med förmaksflimmer eller venös trombos.

– En frågeställning är hur vi bäst kan använda de blodförtunnande läkemedlen vi har i dag för att så få som möjligt ska få en stroke. Stroke är en allvarlig och inte så ovanlig sjukdom.

Vad innebär utnämningen för dig?

– Det här är en möjlighet för mig att fortsätta forska och låta fler doktorander komma in. De som har disputerat tänkte jag bjuda in som handledare till de nya doktoranderna. På det sättet bygger vi en ny och starkare forskningsmiljö.

Vad kommer vara ditt främsta fokus framöver?

– Vi har fortfarande inte tömt ut blodförtunnande behandling som är mitt huvudintresse. Jag har jämfört den gamla behandlingen waran mot nya orala antikoagulantia, även så kallade Noak. Nu kan vi även börja jämföra de nyare mot varandra.

Anders Själander hoppas även på att börja kunna göra framåtblickande, randomiserade registerstudier för att ta reda på mer om hur det går för patienterna, men även att kunna bygga till biobank för att få med den laborativa delen.

Och han är hoppfull inför framtiden.

– Det finns väldigt mycket att bygga vidare på. Jag har många planer och flera nya intresserade som vill börja forska.

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev