Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nyskapande forskningslabb öppnar i väst

Publicerad: 16 september 2020, 12:56

Mikrovågstomografi.

Foto: Johan Bodell/Chalmers, Henrik Sandsjö

Västra Götalandsregionen sjösätter ett nytt medicintekniskt forskningslaboratorium på Sahlgrenska universitetssjukhuset i maj 2021. Kliniknära forskning och nyskapande medicinteknik väntas gynna alltifrån onkologi till psykiatri.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska akademinSahlgrenska universitetssjukhusetGöteborgs universitetBröstcancerDemensEpilepsi

Regionen tror, enligt ett pressmedelande, på stor nytta “exempelvis inom neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri”.

Labbet kommer att rymma utrustning för forskning med mikrovågor och  biomagnetiska sensorteknologier.

Projekten handlar dels om mikrovågsforskning, som till en början ska rikta in sig på nya behandlingsmetoder för bröstcancer och cancer i huvud, hals och nacke, samt på icke-invasiv diagnostik av blödningar i hjärna och muskler.

Dels handlar det om att använda biomagnetiska sensorer och genom dessa genomföra funktionella studier av hjärnan. Här ska forskarna använda magnetencefalografi för bland annat dem som lider av epilepsi och demens. Genom de biomagnetiska sensorerna ska forskarna också studera störningar i hjärtats rytm med magnetkardiografi.

Projektet är ett samarbete mellan sjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen, och har utvecklats genom det samägda forskningsnätverket Medtech West. Medtech West, som också beskrivs som en forskningsplattform, kommer också att driva forskningsprojekten.

RICKARD JAKBO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev