Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytänk frigjorde 50 vårddygn i månaden

Publicerad: 15 juni 2018, 12:55

Samtal. Överläkaren Martin Wallberg samtalar med receptionisten Svala Edgren, Receptionist och undersköterskan Mimosa Jasiqu på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

På Skånes universitetssjukhus har förbättringsarbete lett till stora besparingar och effektivare vård.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

– Små förändringar har frigjort stora slutenvårdsresurser, säger Martin Wallberg, överläkare på lungmedicin.

Sedan läkare och annan personal för två år sedan inledde ett förbättringsarbete på de hjärt- och lungmedicinska avdelningarna har man bland annat organiserat om flödet för ett stort antal operationspatienter.

– Patienter som ska genomgå lungoperation har tidigare kommit kvällen före, berättar Martin Wallberg. Nu kommer de samma morgon, och det fungerar utmärkt.

Med en ny ankomstavdelning som tar emot patienterna tidigt på morgonen samma dag som de ska opereras, där de förbereds med infart och läkemedel, kan patienterna tillbringa natten hemma. Först efter operation behöver de en plats på avdelningen. En vårdplats beräknas kosta omkring 5 000 kronor per dygn. Förändringen innebär en besparing på 50 till 60 vårddygn per månad, och de kan nu nyttjas av andra lungpatienter. Det är sannolikt även en vinst för patienterna att få sova hemma.

– En del av patienterna, cirka 20 procent, är dock så sjuka att de behöver komma in kvällen före, säger Martin Wallberg.

Ytterligare ett stort antal vårddygn sparas in tack vare ett nytt sätt att ta lungbiopsier. När en större bit vävnad behövs än vad tången vid vanlig biopsi kan ge, har man tidigare fått ta prover genom thoraxkirurgi. Eftersom patienterna ofta är sköra har ingreppet inneburit flera dygns inläggning.

– Kryobiopsier, som vi tar nu, fungerar som när man slickar på en iskall lyktstolpe, förklarar Martin Wallberg. En stålvajer förs in till lungan och fryser vävnaden, så att en bit kan ryckas bort.

Små förändringar har frigjort stora sluten­vårds­resurser. – Martin Wallberg, överläkare på lungmedicin, Skånes universitetssjukhus.

Patienterna kan gå hem samma dag. Det finns risk för komplikationer, men de är ändå mindre än vid traditionell thoraxkirurgi. Tre patienter varje månad genomgår nu inläggningsfri kryobiopsi istället för thoraxkirurgi.
Nu planeras också en egen postoperativ verksamhet på lungavdelningen, för bland andra lobektomipatienter, så att de inte ska behöva föras till intensivvårdsavdelningen.

Finns det en risk att man i ivern att effektivisera tar upp för sjuka patienter till avdelningen?

– Ja det är klart. Därför är det viktigt att vi gör detta tillsammans med läkarna på thoraxanestesin och avdelningens personal. En del patienter måste såklart fortfarande passera iva, säger Martin Wallberg.

Varför har man inte kommit på de här förändringarna tidigare?

– Sjukvården är ju rätt konservativ när det gäller arbetssätt. Många saker görs av historisk hävd och går på rutin. Man kan nog säga att vissa delar av sjukvården är mer konservativ än andra.

Förutom de konkreta förändringarna har förbättringsarbetet inneburit en ny attityd till effektivisering. Kanslichef Olivia Hjorth berättar om en grupp läkare som nu faktiskt tänker på ett nytt sätt. Martin Wallberg är inne på samma linje:

– Historiskt i slutenvården har vi väl inte legat i framkant. Läkare har tidigare förhållit sig lite skeptiska till förändringsarbete. Så, med glimten i ögat, jag säger inte emot henne.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev