Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt alternativ för strokeskydd vid förmaksflimmer

Publicerad: 31 augusti 2010, 13:37

ESC 2010 Den nya propphämmaren apixaban halverade risken för stroke jämfört med acetylsalicylsyra hos patienter med förmaksflimmer – utan att öka blödningsrisken.


Enligt gällande riktlinjer ska patienter  med förmaksflimmer och ytterligare riskfaktorer för stroke behandlas med  det blodförtunnande medlet Waran (warfarin).

Om patienten av olika anledningar inte kan ta Waran rekommenderas i  stället svagare propphämmande behandling med trombocythämmaren  acetylsalicylsyra.

I en ny studie har ett internationellt forskarlag försökt visa att den  nya blodförtunnande medlet apixaban kan ersätta acetylsalicylsyra i denna  patientgrupp.

Totalt ingick 5 600 patienter som på grund av  dålig Waranmonitorering, ökad blödningsbenägenhet, ovilja mot Waran  eller intermediär strokerisk inte ansågs lämpliga för behandling med Waran.

I somras stod det klart att studien fått avbrytas sedan en  interimsanalys visat att effekten av apixaban var överlägsen  acetylsalicylsyra.

På den europeiska hjärtkongressen ESC i Stockholm presenteras nu mer detaljerade data från studien.

De visar att andelen patienter som årligen drabbats av stroke eller  systemisk blodpropp var 3,9 procent i gruppen som lottats till  konventionell behandling med acetylsalicylsyra medan siffran var 1,7  procent i gruppen som fått apixaban.

Andelen patienter som drabbats av större blödningar var 1,4  respektive 1,6 procent, men denna skillnad var inte statistiskt  signifikant.

Studien har finansierats av läkemedelsföretagen Bristol-Myers Squibb och Pfizer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev