Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt bantningsmedel gav kraftfull effekt i studie

Publicerad: 23 oktober 2008, 07:29

Nytt bantningsmedel gav kraftfull effekt i studie

Ett nytt viktminskningspreparat kan ha potential att minska vikten dubbelt så effektivt som dagens läkemedel, enligt en ny studie.


De läkemedel som i dag finns tillgängliga mot fetma medför i genomsnitt en viktminskning på 3-5 kilo under ett halvår, då exklusive den viktminskning som placebo och diet medför.

I en fas II-studie som i dag publiceras av tidskriften the Lancet har det nya viktminskningspreparatet tesofensin prövats.

Studien inkluderade 203 patienter med en genomsnittlig vikt strax över 100 kilo. De lottades till behandling med 0,25, 0,5 eller 1 milligram tesofensin, eller placebo. Samtliga deltagare fick kalorisnål diet. Läkemedlet gavs en gång dagligen i 24 veckor till de personer som ingick i behandlingsgrupperna.

Bland de patienter som fick placebo och diet var viktnedgången 2,2 kilo. Bland dem som fått läkemedlet var den genomsnittliga viktnedgången 6,7 kilo i den grupp som fått 0,25 milligram tesofensin, 11,3 kilo i den grupp som fått 0,5 milligram och 12,8 kilo bland dem som fått 1 milligram.

De vanligaste biverkningarna var torr mun, illamående, förstoppning och sömnsvårigheter. Bland försöksdeltagarna som fick 1 mg av läkemedlet förekom även förhöjt blodtryck som sidoeffekt.

Forskarna bakom studien slår fast att 0,5 mg av läkemedlet är att föredra framför 1,0 mg eftersom viktminskningen inte skiljer så mycket, men den högre dosen medför fler biverkningar. De lyfter också fram att de aktuella resultaten behöver bekräftas i större fas III-prövningar.

Tesofensin påverkar neurotransmittorerna dopamin, noradrenalin och serotonin för att motverka hungerkänslor.

Studien genomfördes vid fem danska överviktscentra och leddes av forskare vid Köpenhamns universitet.

Lancet, publicerad online den 23 oktober 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev