söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt centrum för ovanlig blodsjukdom

Publicerad: 11 september 2015, 11:03

Akademiska sjukhuset öppnar nytt centrum för den ovanliga blodsjukdomen mastocytos. Orsaken är att sjukdomen är svår att upptäcka och många går länge utan diagnos.


Patienter med misstänkt eller konstaterad mastocytos ska få snabbutredning, diagnos, information och behandling när Akademiska sjukhuset samlar kompetens kring sjukdomen under ett tak, i ett så kallat center of exellence.

─ Många patienter får symtom som hudutslag, rodnad, diarré, magkramper eller blodtrycksfall, så kallad anafylaktisk chock, säger Hans Hägglund, verksamhetschef för onkologi och hematologi vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Enligt Hans Hägglund är det inte ovanligt att patienter lever med svåra, återkommande besvär som kommer i skov under flera år innan rätt diagnos ställs och behandling sätts in.

Varje år diagnostiseras ett tjugotal personer med mastocytos, men siffran är osäker. Om statistik från Danmark skulle överföras till Sverige är antalet nyinsjuknade upp emot 80-90 patienter per år. Hittills har omkring trettio personer utretts på centrumet, där den samlade kompetensen består av hematologer, hudspecialister och allergologer med experter från endokrinologi, klinisk patologi och gastroenterologi. Det finns även ett nära sammarbete med klinisk kemi.

Hans Hägglund betonar att allmän- och akutläkare bör vara medvetna om mastocytos som tänkbar orsak till återkommande attacker av utslag och klåda, liksom vid anafylaktisk chock utlöst av läkemedel eller getingstick. Detta trots att sjukdomen är ovanlig.

Fakta mastocytos

Mastocytos är en blodsjukdom som orsakas av ökad tillväxt och ansamling av sjuka mastceller, en form av vita blodkroppar. Sjukdomen drabbar både barn och vuxna och det som händer är att omogna förstadieceller till mastceller cirkulerar i blodet ut till olika organ, till exempel huden, mag- och tarmkanalen, andningsvägarna och skelettet.

Åtta av tio patienter med kronisk mastocytos har en mutation i en viss gen som gör att mastcellen stimuleras till celldelning.

Världshälsoorganisationen WHO delar in sjukdomen i två grupper: kutan mastocytos som ger symtom från huden och systemisk mastocytos som ger symtom från ett eller flera organsystem.

Källa: Akademiska sjukhuset

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev