Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt hopp om proppläkemedel med mindre blödningar

Publicerad: 12 januari 2015, 14:50

När patienter fick en högre dos av ett nytt läkemedel mot blodpropp så ökade inte deras benägenhet att få blödningsbiverkningarna, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


För konventionella blodförtunnande läkemedel gäller att blödningarna blir fler ju högre dosen blir.

Men den bilden utmanas av nya experimentella läkemedel som tas fram mot nya måltavlor i koagulationssystemet. Ett av dessa läkemedel heter FXI-ASO och motverkar den kroppsegna tillverkningen av koagulationsfaktor XI – en komponent i koagulationssystemet som tros ha en viktigare roll när det gäller patologisk bildning av blodpropp än i blodstillning vid skador.

I den nya studien har ett forskarlag randomiserat patienter som genomgått knäledsplastik till att antingen få blodförtunning med FXI-ASO eller med det konventionella läkemedlet enoxaparin.

De konstaterar att andelen patienter som fått venösa blodproppar enligt kärlröntgen var betydligt lägre hos patienter som fått en högre dos av FXI-ASO, jämfört med en lägre dos och även jämfört med dem som fått enoxaparin.

Andelen patienter som drabbats av kliniskt betydelsefull blödning var 3, 3 och 8 procent i respektive grupp. De här skillnaderna var dock inte statistiskt signifikanta.

FXI-ASO skulle därmed ha potential att minska risken för blodpropp efter operation utan att öka blödningsrisken, enligt forskarna bakom studien.

Men resultaten bör tolkas med försiktighet, anser Robert Flaumenhaft, vid Harvard University i Boston, USA, som skrivit en ledarkommentar i tidskriften.

Han påpekar bland annat metoden för att mäta blodproppar som forskarna använt inte speglar kliniskt relevanta blodproppar. Vidare varnar han för att effekten av FXI-ASO verkar sitta i relativt länge och därmed kan vara svår att styra. Kanske skulle dock detta vara mer gynnsamt vid sjukdomar där man behöver mer långvarig blodförtunning, skriver Robert Flaumenhaft.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Isis Pharmaceuticals som utvecklat det nya läkemedlet.

Läs abstract till studien:

Harry Büller med flera. Factor XI Antisense Oligonucleotide for Prevention of Venous Thrombosis. New England Journal of Medicine, publicerad online den 7 december 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1405760

Relaterat material

Nytt proppläkemedel gav inte blödningar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev