Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt mål för högt blodtryck

Publicerad: 17 juni 2013, 09:04

Foto: Photos.com

Blodtrycket för riskpatienter behöver inte sänkas lika mycket som man tidigare har gjort, enligt nya europeiska riktlinjer.


Under helgen har det europeiska hypertonisällskapet, ESH, presenterat nya riktlinjer för behandling av högt blodtryck. Enligt dessa bör målet för behandling vara ett blodtryck på högst 140/90 mm Hg.

Målnivån för blodtryck har även tidigare varit 140/90, men för riskpatienter har det varit lägre, 130/80.

– Vid närmare analys har vi sett att det saknas evidens för det tidigare målet för riskpatienter, säger Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet och en av medförfattarna till de nya riktlinjerna.

För typ 2-diabetes förordas dock fortfarande en kraftigare sänkning av blodtrycket, där målnivån för det diastoliska blodtrycket är 85 i stället för 90, enligt de nya riktlinjerna.

Flera läkemedel kan användas för att uppnå målen, men blockad av renin-angiotensinsystemet (RAS) med ACE-hämmare i kombination med ARB eller direkta reninhämmare avråds det från av ESH. I riktlinjerna betonas också vikten av att kontrollera riskfaktorer som höga kolesterolvärden, höga blodsockervärden och rökning.

ESH lyfter även fram användning av 24-timmars ambulatorisk blodtrycksmätning.

– Särskilt för patienter med diabetes kan det vara viktigt. Det finns data som visar att 25 procent av patienterna med diabetes har ”maskerad hypertoni” och då räcker det inte med att ta blodtryck på mottagningar utan man behöver mäta deras blodtryck över hela dygnet, säger Peter M Nilsson.

Nästa år väntas Läkemedelsverket publicera riktlinjer för att förebygga aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom med läkemedel.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev