Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt medel mot MS stoppas i USA

Publicerad: 1 mars 2005, 09:09

Läkemedlet Tysabri (natalizumab) dras tills vidare in från marknaden efter att ha orsakat ett dödsfall i den allvarliga hjärnsjukdomen progressiv multifokal leukoencefalopati, PML, och ett möjligt fall av samma sjukdom.


De drabbade patienterna behandlades mot multipel skleros, MS, inom ramen för en studie och hade tagit Tysabri i mer än två år.

Företaget bakom Tysabri, Biogen Idec, upphör nu frivilligt att marknadsföra läkemedlet och avbryter tills vidare de kliniska studierna. Det rapporterade den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA i tisdags, den 1 mars.

Läkare uppmanas utvärdera alla patienter som har behandlats med Tysabri och som kan misstänkas ha symtom på PML, och rapportera detta till företaget eller till FDA. Patienter som får Tysabri uppmanas ta kontakt med sin läkare för att få alternativ behandling.

Tysabri verkar genom att hindra immunceller från blodet att ta sig in i nervsystemet. I Sverige har medlet kunnat förskrivas på licens, se Dagens Medicin nr 6/05. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA utreder för närvarande Tysabri för ett godkännande i hela EU.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev