fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt rekord i antalet organdonatorer

Publicerad: 20 januari 2022, 11:26

De flesta som får en organtransplantation får en njurtransplantation.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

192 avlidna personer blev organdonatorer förra året i Sverige, vilket är det högsta antalet någonsin.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenTransplantation

TB


Det bidrog till att 631 organ kunde transplanteras till patienter, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. Det är den högsta siffran som noterats i den gemensamma statistiken för de skandinaviska länderna, Scandiatransplant. 

”Det är fantastiskt att många liv har kunnat räddas genom organtransplantation – trots att vi för andra året fortsatt befinner oss i en pandemi. Sjukvården, inte minst intensivvården, har gjort ett stort arbete för att upprätthålla donationsverksamheten” säger Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

En del av ökningen förra året kan bero på att fler donationer kunnat genomföras efter så kallad DCD, när döden har inträffat efter ett cirkulationsstopp. 27 avlidna personer blev organdonatorer genom DCD förra året. Flest donationer, 165 stycken, blev möjliga när döden inträffat efter en nytillkommen hjärnskada. 

Läs också: Nya lungor når fler när hjärtdöda donerar 

Utvecklingen har varit positiv de senaste tio åren och ses som ett resultat av målmedvetet donationsfrämjande arbete inom hälso- och sjukvården. Trots att donationerna ökar finns ett fortsatt behov och år 2021 avled 33 personer i väntan på organ.

Donationsviljan är fortsatt hög i Sverige, åtta av tio ställer sig positivt till organdonationer, men endast två av tio är med i donationsregistret. 

Läs också: Man fick grishjärta inopererat – och överlevde

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev