Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt sätt att sänka LDL-kolesterolet

Publicerad: 15 mars 2019, 10:14

Genom att hämma ett enzym tidigare i kolesterolsyntesen än var statiner verkar går det att minska nivåerna av LDL-kolesterolet ytterligare utan någon större risk för biverkningar, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelKolesterol

Resultaten är baserade på uppföljning av 2 230 patienter med förhöjt LDL-kolesterol trots behandling med statiner. Bland dem som lottades till att få den nya läkemedelskandidaten bempedinsyra sågs en större minskning av LDL-kolesterolet än i placebogruppen efter 12 och 24 veckor.

Det primära effektmåttet i studien var säkerhet och här sågs inga skillnader sett till så kallade negativa händelser mellan de två grupperna. Fler patienter avslutade dock behandlingen på grund av upplevda biverkningar bland dem som fått bempedinsyra, jämfört med dem som fått placebo, 10,9 jämfört med 7,1 procent.

Pembedinsyra verkar genom att hämma enzymet ATP-citratlyas. I den biokemiska syntesvägen för kolesterol är detta enzym verksamt ett par steg innan HMG-CoA reduktas, som är måltavla för statiner.

Huruvida bempedinsyra också kan minska förekomsten av hjärt-kärlhändelser utvärderas nu av företaget Esperion i en stor fas 3-studie med patienter som har svårt att tåla statiner.

Men forskare anser sig redan nu ha belägg för att så kan vara fallet. I samma utgåva av New England Journal of Medicine publiceras en studie där man använt så kallad mendelsk randomisering som metod. Studien pekar på att personer som har genetiska varianter som leder till sämre funktion av ATP-citratlyas också hade lägre lipidvärden och lägre risk för hjärt-kärlsjukdom.

Läs abstract till studierna:

Kausik Ra med flera. Safety and Efficacy of Bempedoic Acid to Reduce LDL Cholesterol. New England Journal of Medicine 2019; 380: 1 022–1 032. DOI: 10.1056/NEJMoa1803917
Brian Ference med flera. Mendelian Randomization Study of ACLY and Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine 2019; 380:1 033–1 042. DOI: 10.1056/NEJMoa1806747

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelKolesterol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev