Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Nytt trippelpiller mot högt blodtryck godkänt i USA

Publicerad: 4 maj 2009, 14:34

Den amerikanska myndigheten FDA har givit klartecken för läkemedlet Exforge HCT som innehåller tre blodtryckssänkande substanser. Läkemedlet kan snart finnas i Sverige. (Ny version 14.05)


De aktiva ingredienserna i Exforge HCT är kalciumflödeshämmaren amlodipin, angiotensin 2-receptorblockeraren valsartan och tiaziddiuretikumet hydroklortiazid.

Tanken bakom att kombinera alla tre substanserna i ett läkemedel är att förenkla medicineringen hos patienter som behöver flera läkemedel för att kontrollera sitt höga blodtryck.

Godkännandet från FDA gäller behandling av patienter som inte fått tillräcklig blodtryckssänkning med två läkemedel från de aktuella läkemedelsklasserna eller som redan står på de tre läkemedlen var för sig.

Enligt läkemedelsföretaget Novartis är Exforge HCT det första blodtrycksläkemedlet som innehåller de tre mest förskrivna substanserna i sina respektive klasser i USA. Företaget har även lämnat in ansökan om godkännande till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA, och man hoppas på en lansering av produkten i Sverige under 2009 eller 2010.

En fast kombination med fem substanser för kardiovaskulär prevention väckte nyligen stor uppmärksamhet vid hjärtkongressen ACC i Orlando, USA. Där rapporterade forskare att läkemedlet som innehåller tre blodtryckssänkande substanser, en statin och acetylsalicylsyra i lågdos, gav samma effekt som att ge de fem substanserna var för sig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev