Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ökad cancerrisk vid medfödda hjärtfel

Publicerad: 2 september 2019, 12:33

Unga patienter med medfödda hjärtfel har en mer än fördubblad risk att få en cancerdiagnos än andra, enligt en svensk studie.

Unga patienter med medfödda hjärtfel har en mer än fördubblad risk att få en cancerdiagnos upp till 40-årsåldern. Det visar en stor svensk studie som presenteras på ESC-kongressen i Paris.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetESC

− Det har funnits belägg för det här sambandet förut, men vi blev ändå överraskade att den relativa riskökningen var så stor. Kanske kan det i framtiden bli aktuellt med screening för cancersjukdomar i vissa grupper med medfödda hjärtfel, säger Zacharias Mandalenakis, kardiolog och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.

Han och hans kollegor har följt nästan 22 000 svenska patienter med medfödda hjärtfel, födda på 1970-talet och fram till början av 1990-talet. Dessa har sedan jämförts med tio gånger så många matchade kontrollpersoner utan medfödda hjärtfel.

Efter i median runt 27 års uppföljning hade 1,95 procent av dem med medfödda hjärtfel insjuknat i cancer, jämfört med 0,94 procent i kontrollgruppen.

− Siffran i gruppen med medfödda hjärtfel kan uppfattas som låg i absoluta tal, men den kan väntas bli högre ju äldre patienterna blir. Resultaten signalerar till oss som kardiologer att de här patienterna kan få andra medicinska komplikationer under livet än hjärtrelaterade, säger Zacharias Mandalenakis.

Av resultaten framgår vidare att män med medfödda hjärtfel hade en högre cancerrisk än kvinnor med medfödda hjärtfel, samt att det främst var mag-tarmcancer och hematologiska sjukdomar som risken var högre för.

Vad den ökade cancerrisken beror på är okänt, även om det enligt Zacharias Mandalenakis finns olika teorier som att det kan bero på till exempel strålning i samband med röntgenundersökningar och hjärtinterventioner eller en genetisk predisposition.

− Det finns en intressant teori om att förklaringen kan bero på att funktionen av thymus som försämras när man öppnar bröstbenet för olika hjärtingrepp. Thymus har en viktig immunologisk funktion, i synnerhet i unga år, säger Zacharias Mandalenakis.

Han och hans kollegor går nu vidare med att ytterligare undersöka kopplingen mellan medfödda hjärtfel och cancer.

− I ett planerat doktorandprojekt finansierat av bland andra Cancerfonden vill vi titta närmare på orsakerna till cancer i denna grupp och hur det går för dem jämfört med cancerpatienter utan medfödda hjärtfel, säger Zacharias Mandalenakis.

Läs abstract:

Zacharias Mandalenakis med flera. Cancer in young patients with congenital heart disease: A registry-based, matched, prospective cohort study.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev