Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ökad hjärtdöd skylls på sammanslagning

Publicerad: 4 augusti 2006, 14:59

Ansvariga läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna larmar för att de långa köerna leder till att fler patienter avlider. Nu menar oppositionen att det är sammanslagningen av Karolinska och Huddinge som ligger bakom.


- Det är oacceptabelt att Stockholms hjärtpatienter ska behöva vänta i 4-5 månader på operation och till och med riskera att dö i operationskön, säger Birgitta Rydberg, folkpartistiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.  Folkpartiet menar att den ökade dödligheten bland patienter som väntar på hjärtkirurgi till stor del är en effekt av sammanslagningen av Huddinge universitetssjukhus och Karolinska sjukhuset till Karolinska universitetssjukhuset, och den nedläggning av thoraxkliniken vid Huddinge som följde på sammanslagningen.  Även moderaterna stämmer in i kritiken.  - Det är fullständigt orimligt att Stockholms läns landsting ransonerar de livsviktiga hjärtoperationerna, säger Christer Wennerholm, landstingsråd för moderaterna, i ett pressmeddelande.

Det var i torsdags som företrädare för thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset gick ut och varnade för det ökande antalet dödsfallen på grund av de långa köerna till hjärtoperationer i Stockholm.

Samtidigt går nu Stockholms läns landsting ut med information att Akademiska sjukhuset i Uppsala kan erbjuda operation till fler patienter från Stockholm än de 60-tal som redan opererats där i år enligt vårdgarantin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News