Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ökad risk för hjärtinfarkt när halsmandlarna tagits bort

Publicerad: 3 juni 2011, 11:11

Att ta bort blindtarm eller halsmandlar i unga år tycks öka risken för hjärtinfarkt, enligt en ny, svensk studie. I absoluta tal handlar det dock om en mycket liten risk att drabbas.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Det är Staffan Ahnve, professor i hjärt-kärlsjukdomar och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, och medarbetare, som nu gjort en omfattande registerstudie med en uppföljningstid på närmare 24 år.

Resultaten visar att de som tagit bort halsmandlar eller blindtarm före 20 års ålder har ökad risk för akut hjärtinfarkt, jämfört med dem som har dessa organ kvar.

Det handlar om relativa riskökningar på 44 och 33 procent för blindtarms- respektive halsmandelopererade. För dem som genomgått båda operationerna var risken ytterligare förhöjd.

Enligt forskarna är det förenligt med tanken att små förändringar i immunsystemet kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

Den absoluta riskökningen var liten, vilket forskarna förklarar med att risken att drabbas av hjärtinfarkt är väldigt låg i unga år. Ingen av patienterna i studien var äldre än 47 år vid uppföljningstidens slut.

I studien samkörde forskarna data från 12 olika svenska register. De fann att blindtarm eller halsmandlar tagits bort före 20 års ålder hos 54 449 respektive 27 284 personer födda mellan 1955 och 1970.

Både halsmandlar och blindtarm består av lymfvävnad och ingår i kroppens immunförsvar, men verkar enligt forskarna bakom studien ha begränsad betydelse efter ungdomsåren. Tidigare forskning har pekat på en koppling till ökad risk för hjärtinfarkt när mjälten, som är ett annat organ i immunsystemet, tagits bort.

Studien publiceras i tidskriften European Heart Journal.

Läs abstract:

European Heart Journal, publicerad online 1 juni 2011

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News