onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ökad sjukdomsbörda hos unga överlevare

Publicerad: 23 november 2015, 16:01

Foto: Thinkstock

Kunskapen om långtidseffekterna av hjärt-kärlsjukdom hos personer som fått diagnosen i unga år är låg, särskilt när det gäller kvinnor. En studie visar att unga kvinnor som överlevt hjärtinfarkt eller stroke har en ökad risk att dö i andra sjukdomar.


Även om dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat har de överlevande ofta en ökad sjukdomsbörda under en lång tid efteråt. Men få studier har undersökt detta hos unga kvinnor. I en holländsk studie, som presenteras som ett så kallat ”Research letter” i tidskriften Jama Internal Medicine, har forskare undersökt överdödligheten på lång sikt hos kvinnor som tidigt fått en hjärtinfarkt eller stroke.

Hos kvinnor som haft en icke-dödlig hjärtinfarkt var dödligheten 8,8 per 1 000 personår. Hos kvinnor med en tidigare stroke var dödligheten 4,4 per 1 000 personår. I kontrollgruppen, som bestod av kvinnor utan tidigare hjärt-kärlsjukdom, var dödligheten 2,4 per 1 000 personår. Överlevande kvinnor hade även en tydligt ökad risk för ytterligare hjärt-kärlsjukdomar och andra hjärnsjukdomar.

Forskarna menar att studien visar att följderna av hjärt-kärlsjukdom hos unga kvinnor kan bestå under lång tid och att det därför är viktigt att fokusera på preventiva åtgärder under hela livet.

Kvinnorna i studien var i snitt 42 år gamla och följdes i snitt 18,7 år. Totalt ingick 226 kvinnor som överlevt en hjärtinfarkt och 160 kvinnor som överlevt en stroke. De jämfördes med en kontrollgrupp på 782 kvinnor.

Läs mer i abstract:

Alberto Maino med flera. Recurrence and Mortality in Young Women With Myocardial Infarction or Ischemic Stroke: Long-term Follow-up of the Risk of Arterial Thrombosis in Relation to Oral Contraceptives (RATIO) Study. Jama Internal Medicine, publicerad online 23 november 2015. 

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev