Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Oklart om kosten ska vara snål på mättat fett

Publicerad: 23 september 2013, 10:42

SBU-rapporten om kost vid fetma ska inte ses som ett grönt kort för LCHF-kost, enligt projektgruppens ordförande Nina Rehnqvist.


– Vår poäng är att lågkolhydratkosten på kort sikt ger bättre effekt, men att det på längre sikt jämnar ut sig, säger hon.

Nina Rehnqvist, professor vid Karolinska institutet, har varit ordförande i projektgruppen för rapporten Mat vid fetma som SBU offentliggjort i dag, måndag.

I rapporten slås det fast att lågkolhydratkost på kort sikt, inom sex månader, ger en något större viktnedgång än lågfettkost utan att ge någon negativ effekt på LDL-kolesterolet samt en marginellt större ökning av HDL-kolesterolet.

Det gäller både en måttlig och en strikt lågkalorikost, definierat som en kost där kolhydrater utgör mindre än 40 respektive 20 procent av det totala energiintaget.

SBU konstaterar dock att de studier som inkluderats i rapporten inte ger någon ledning om huruvida en lågkolhydratkost bör vara snål på mättat fett eller inte.

– I de flesta studierna framgår inte andelen mättat fett, säger Nina Rehnqvist.

Ni rekommenderar att ”försiktighetsprincipen” även i fortsättningen tillämpas när det gäller lågkalorikost rik på mättat fett?

– Ja, det finns en del hjärtepidemiologi som talar för att det, även om kolesterolet handlar mest om egna genetiska principer. Det finns ingen anledning att ösa på med sådant mättat fett som man inte skulle äta annars, säger Nina Rehnqvist.

Av rapporten framgår att det finns ett stort antal studier på området, men få som håller måttet, hur kommer det sig tror du?

– Det handlar delvis om att det är svårt att göra den här typen av studier på ett kontrollerat sätt, folk gör lite som de vill och det är svårt att hålla på strukturerade förhållanden. Men det är också anmärkningsvärt att man inte bemödat sig om att göra studier där till exempel andelen mättat fett framgår och med långtidsuppföljning.

Enligt rapporten är hela 75 procent av allmänläkarna osäkra på vilka kostråd det finns evidens för. Blir läkarna något klokare av den här rapporten?

– Om jag vore allmänläkare så skulle jag konstatera att A)Det går att gå ned i vikt med hjälp av råd om olika koster, så det lönar sig att sätta sig in i området och B) Man måste sätta sig in i patientens situation. De flesta patienter med fetma har säkert prövat en och annan metod innan de kommer till läkaren. Man får titta på vad som fungerat och inte fungerat tidigare och anpassa sin diskussion med patienten efter det.

Relaterat material

Lite kolhydrater ger snabb viktnedgång

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev