Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Omega-3 kan göra kroniskt sjuka patienter mindre magra

Publicerad: 28 november 2008, 13:32

Omega-3 kan göra kroniskt sjuka patienter mindre magra

Kroniskt sjuka hjärt-kärlpatienter och reumatiker behöver inte magra så mycket om de får i sig mer omega-3-fettsyror. Det anser Jan Palmblad, professor i medicin vid Karolinska institutet i Huddinge.


– Det är lite lätt kontroversiellt det här med omega-3-fettsyror. Det är ju hälsokostpreparat och kommer nog inte att finnas som läkemedel förrän om tio år skulle jag tro, säger Jan Palmblad.

Han framhåller dock brittiska studier som visat att omega-3 haft en inflammationshämmande effekt på hjärt–kärlpatienter och reumatiker. När de inflammatoriska signalämnena i kroppen minskar på dessa patienter stärks nämligen deras muskler och syreupptagningsförmåga. Därmed ökar aptiten och vikten hos de kroniskt sjuka och avmagrade patienterna.

Förutom omega-3-fettsyror har anti-TNF-antikroppar visat sig verka inflammationshämmande vid reumatisk sjukdom med svår avmagring, kakexi. Men Jan Palmblad betonar här att muskelmassan hos dessa patienter inte har ökat och tillägger att energirik mat till kroniskt sjuka personer fortfarande är viktig att ge för att få stopp på alltför magra patienter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev