Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Omstridda regler kring avknoppningar klubbade i Stockholm

Publicerad: 12 mars 2008, 13:06

Förra gången stoppades beslutet. Men i går, tisdag, klubbades de omstridda reglerna kring avknoppningar av landstingsfullmäktige i Stockholm.


Avknoppningar innebär att personalen tar över landstingsdriven verksamhet. Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting uppmuntrar vårdpersonal att starta eget, men själva hanteringen av detta har väckt heta känslor bland den politiska oppositionen.

Förra gången landstingsfullmäktige skulle fatta beslut om hur avknoppningar skulle gå till, lyckades oppositionen stoppa beslutet. Men i går, tisdag den 11 mars, klubbades regelverket kring avknoppningarna efter en lång debatt.

En av stridsfrågorna har varit hur prislappen ska se ut, alltså hur mycket personal som tar över ska betala för verksamheten och vad som ska ingå när värdet beräknas. Oppositionen har varit kritisk till det de kallar kapitalförstöring - att prislappen varit för låg och att personalen bara har behövt betala för inventarier som skrivbord och stolar när de tar över. Enligt gårdagens beslut ska värderingen ske i två steg, nämligen av dels inventarierna, dels varumärket.  Det sistnämnda innebär att värden som inte går att ta på ska räknas med, till exempel kännedomen om verksamheten och den inarbetade kundkretsen.

En annan stridsfråga har varit om det ska krävas ett majoritetsbeslut från personalen för att avknoppningen ska kunna ske. Medan miljöpartiet anser att det ska krävas 75 procents uppslutning, innebär gårdagens beslut att någon majoritet inte behövs.

Oppositionen i form av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig till förmån för egna förslag. Miljöpartiet kräver exempelvis att personalen inte ska få ta ut någon vinst ur den avknoppade verksamheten. Vinsten bör i stället återinvesteras eller gå tillbaka till landstinget.

Miljöpartiet anser vidare att en avknoppad verksamhet ska kunna gå tillbaka i landstingets regi om personalen av någon anledning inte lyckas driva den, att avknoppningar förbjuds vid akutsjukhusen och att varje fall av avknoppning ska beslutas av landstingsstyrelsen. Dessutom vill partiet att det juridiska läget kring avknoppningar ska redas ut ytterligare. Men på ingen av dessa punkter fick oppositionen gehör.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev