lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Omtalat kolesterolläkemedel minskade hjärt-kärlrisk

Publicerad: 3 februari 2017, 13:11

Foto: Thinkstock.

En stor studie visar att det kolesterolsänkande läkemedlet Repatha minskar risken för hjärt-kärlhändelser hos patienter som redan hade etablerad hjärt-kärlsjukdom. Men det är ännu inte offentliggjort hur stor effekten är.

Ämnen i artikeln:

KolesterolHjärtinfarktKärlkrampStrokeLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Repatha (evolocumab) tillhör en ny läkemedelsklass av så kallade PCSK9-hämmare. Dessa läkemedlen sänker kolesterolet på ett nytt sätt jämfört med etablerade kolesterolläkemedel som till exempel statiner.

Läkemedlen har blivit omtalade för att den kolesterolsänkande effekten är stor samtidigt som de är relativt sett dyra. Och inte heller har det – fram tills nu – varit riktigt klart om de verkligen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom.

Men i går torsdag meddelade företaget Amgen att Repatha hade uppnått målen i den stora fas 3-prövningen Fourier som totalt omfattade 27 000 patienter. Deltagare som lottats till behandlingen fick alltså en visst skydd mot att återinsjukna i hjärt-kärlsjukdom, jämfört med deltagare som fick placebo.

Amgen meddelade också att det inte verkade finnas någon ökad risk för kognitiva biverkningar bland dem som fått Repatha. På grund av kolesterolets viktiga funktion i hjärnan har det funnits farhågor för just sådana biverkningar av PCSK9-hämmare.

Utförliga data från studien kommer att presenteras på den kommande amerikanska kardiologikongressen ACC i Washington DC i mars.

Relaterat material

Under hundra patienter rekommenderas få Repatha

TLV säger nej till dyrt kolesterolläkemedel

Grönt ljus för ytterligare en kolesterolsänkare

”Nya kolesterolsänkaren kan bli väldig viktig”

Ny typ av kolesterolsänkare får klartecken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev