Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Opererades på avsågat bord

Publicerad: 20 november 2012, 12:30

Trots att operationsbordet var söndersågat och personalen var tvungna att hålla i det för att patienten inte skulle ramla i golvet genomfördes operationen.


Allt var egentligen klart för det första ingreppet på operationssalen på Danderyds sjukhus, patienten var förberedd, sövd och låg på operationsbordet. Men när bordet sedan skulle förflyttas horisontellt för att ge utrymme åt den opererande läkaren upptäcktes att något var fel.

Bordet började tippa och för att förhindra att patienten föll i golvet fick operationspersonalen dels hänga sig i huvudändan av bordet, dels lyfta i fotändan.

– Det var ganska dramatiskt, men inte så att det uppstod panik, säger Johanna Albert, verksamhetschef för kirurg- och urologkliniken vid Danderyds sjukhus, och understryker att det som hände inte var bra då det var en stor risk att patienten skulle falla av.

Medvetna om att det pågick renoveringar på röntgenavdelningen en trappa ner antog operationspersonalen att det kunde ha med saken att göra. Och när bland annat en anestesilog gick ner för att se hur det såg ut kunde man konstatera att de bultar i taket på röntgenavdelningen som höll fast operationsbordet våningen ovanför var avsågade.

Trots detta fattade den opererande läkaren beslutet att fortsätta operationen. Nu med bordet i jämvikt.

Var det ett korrekt beslut?

– Ja, nu var ju bordet stabilt. Alternativet hade varit att väcka och söva om, eller att förflytta patienten i sövt tillstånd. Att slutföra operationen gick snabbare än båda de alternativen, säger Johanna Albert.

Operationen, som tog sammanlagt 45 minuter, kunde sedan slutföras utan skador på patienten eller på någon anställd. Patienten är informerad om det inträffade men har inte framfört några klagomål som nått Johanna Albert.

Händelsen är nu anmäld till både Arbetsmiljöverket och till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Dessutom har Danderyds sjukhus gett fastighetsförvaltaren Locum i uppdrag att göra en händelseanalys i ärendet.

– Det är ju ganska basic att ta reda på vad några bultar fyller för funktion innan man sågar av dem, kommenterar Johanna Albert.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev