Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Öppet läkarstöd till Fikru Maru

Publicerad: 13 mars 2015, 10:11

Rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru inleddes i veckan. Nu får han stöd från Läkarförbundet.


Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien utan rättegång i nästan två år. Men nu är den alltså inledd. För ett par år sedan startade han ett hjärtsjukhus i huvudstaden Addis Abeba, Addis cardiac hospital, finansierat från Sverige av bland andra statliga Swedfund. I maj 2013 greps Fikru Maru i en stor räd mot korruption misstänkt för att ha mutat sig fri från en utredning.

Utredningen gällde misstanke om att ha försökt föra in material och utrustning till sjukhuset utan tillstånd.

Fikru Maru nekar till anklagelserna.

Läkarförbundet har inte velat kommentera fallet tidigare. Men nu säger Heidi Stensmyren till Läkartidningen att förbundet har haft kontakt med läkarens dotter och vill stödja Fikru Maru så långt det går.

– Vi önskar trycka på myndigheter och regeringen här i Sverige för att de i sin tur ska verka för att Fikru Maru ska få en rättssäker process, säger Heidi Stensmyren till tidningen.

Dessutom stödjer förbundet en namninsamling för Fikru Maru och uppmanar medlemmarna att skriva under den.

En annan organisation, Swedish doctors for human rights, har skrivit ett öppet brev till den etiopiska ambassadören i Sverige, enligt ett pressmeddelande. De kritiserar den långa häktningstiden utan rättegång samt uttrycker sina farhågor kring att även domen i fallet ska dra ut på tiden.

Relaterat material

Svensk läkare ännu utan rättegång

Manifestation hålls för fängslad läkare

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev