Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Örebro satsar på mer ablation

Publicerad: 18 februari 2009, 15:30

Universitetssjukhuset Örebro bygger ut sin ablationsverksamhet och anställer ytterligare en läkare som är specialist på ingreppet som sätter stopp för störningar i hjärtrytmen.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroRegion Örebro LänAblation

Förra året publicerade Socialstyrelsen nya riktlinjer för hjärt-kärlsjukvården. I dem fick ablation vid förmaksflimmer en relativt framskjuten plats, vilket Dagens Medicin tidigare har berättat.

Den vanligaste formen av detta ingrepp är så kallad kateterburen ablation, då en elektrod som avger värme förs upp i hjärtats vänstra förmak med hjälp av en kateter som sticks upp i ljumskvenen.

På Universitetssjukhuset Örebro har denna typ av behandling utförts sedan 2000. Nu meddelar sjukhuset att dess kardiologiska klinik har anställt ytterligare en så kallad abladör, överläkare Dritan Poci. Han har tidigare arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg men kommer närmast från en tjänst i Danmark.

I ett pressmeddelande konstaterar Stella Cizinsky, chef för kardiologiska kliniken, att rekryteringen gör det möjligt för sjukhuset att öka antalet ablationer och därmed korta köerna både i Örebro läns landsting och övriga landet.

– För närvarande finns en klar underkapacitet i hela landet, förklarar hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev