Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Oroliga tonåringar bär på riskfaktorer för hjärtinfarkt

Publicerad: 28 november 2008, 09:05

Ungdomar som upplever att de är deprimerade har förhöjda nivåer av inflammatoriska signal­ämnen. Forskare i Göteborg tror att detta kan öka risken för hjärtinfarkt senare i livet.


Det är sedan tidigare känt att vuxna som är stressade och deprimerade har större risk för att få hjärtinfarkt. Studier av bland andra kardiolog Walter Osika vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har även visat att tonårsflickor som uppger att de är deprimerade har sämre blodkärl, vilket skulle kunna bidra till en hjärtinfart när de blir äldre.

För att ta reda på mer om bakgrunden till hjärt-kärlsjukdomar har nu Walter Osika och hans kollegor undersökt blodprover från 226 ungdomar mellan 12 och 16 år som rekryterats från skolor i Göteborg. De har även fått fylla i formulär om hur de mår psykiskt.

Undersökte tonåringar
Resultaten visar att de som tycker att de har låg självkänsla och upplever att de är deprimerade och oroliga även har högre nivåer av cytokiner, som interleukin-6, än deras jämnåriga kompisar.

Cytokiner är inflammatoriska signalämnen som immunsystemet vanligtvis frisätter vid en infektion i kroppen. Men kroniskt höga nivåer av dessa innebär även en risk för hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar.

Om dessa tonåringar verkligen riskerar att drabbas av hjärtinfarkt senare i livet återstår att se.

– Vi kan mycket väl tänka oss att det är så men för att kunna konstatera det krävs fler studier, säger Walter Osika.

Gäller både pojkar och flickor
Ett led i den vidare forskning som Walter Osika och hans kollegor planerar på området är en uppföljning av de aktuella ungdomarna om cirka fem år.

– Det är viktigt att se kopplingen mellan den psykosociala hälsan och det som sker i kroppen. Jag tycker att resultaten ger ännu starkare incitament för att undersöka hur ungdomar mår psykiskt, konstaterar han.

Resultaten, som är justerade för BMI, kön och ålder, visar inte på några skillnader mellan pojkar och flickor.

Undersökningen presenteras på Riksstämman i dag, fredag.

» Klinisk fysiologi

Fredag den 28 november
Poster nr 33
9.00-16.00, hall B
High level of self-rated depression and low level of self concept are associated with high levels of inflammatory markers and stearoyl-CoA desaturase-1 index in healthy adolescents.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev