Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Örtte kan minska blodtrycket

Publicerad: 10 november 2008, 15:41

Örtte kan minska blodtrycket

AHA 2008: Örtte innehållande rosellhibiskus har potential att minska blodtrycket, enligt en ny studie.


Prekliniska studier har visat att extrakt av foderblad från rosellhibiskus, Hibiscus sabdariffa, som är en vanlig ingrediens i örtteer, kan minska blodfetter och blodtrycket. Det är bakgrunden till en dubbelblind klinisk studie som i går presenterades av amerikanska forskare vid Tufts University i Boston, USA.

Undersökningen omfattade 65 män och kvinnor, 30–70 år, med lätt förhöjt blodtryck. Studiedeltagarna, som inte stod på någon blodtrycksbehandling, lottades till att dagligen dricka tre koppar te innehållande rosellhibiskus eller en placebodryck i sex veckor. Placebodrycken innehöll konstgjorda hibiskussmakämnen och färg.

Det systoliska blodtrycket minskade med 7,2 mmHg bland dem som druckit te, jämfört med 1,4 mmHg i kontrollgruppen. Det diastoliska blodtrycket sjönk också mer bland tedrickarna, men denna minskning skiljde sig inte signifikant från kontrollgruppen.

Forskarnas slutsats är att te baserat på rosellhibiskus skulle kunna bli en komponent i dietbehandling av personer med risk att utveckla högt blodtryck.

Studien presenterades som abstract i går, 9 november, vid det pågående årliga vetenskapliga mötet för American Heart Association i New Orleans, USA.

Abstract, presenterat på AHA-kongressen den 9 november

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev