Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ovanligt stor efterfrågan kan ge brist på influensavaccin

Publicerad: 4 november 2005, 14:05

Intresset för influensavaccin har varit större i år än tidigare år. I Stockholms läns landsting varnar man nu för att det kan bli en brist på vaccin.


Förra året influensavaccinerades 175 000 personer i de prioriterade grupperna i Stockholms läns landsting. I år har landstinget hittills vaccinerat 250 000 personer. I dagsläget finns det 10 000-15 000 doser kvar.

Vaccinationskampanjen i Stockholms läns landsting riktar sig i första hand till ålderspensionärer samt personer med kronisk hjärtsvikt och svåra lungsjukdomar.

- Vi räknar med att merparten av de som ingår i kampanjen har hunnit vaccinera sig. Men eftersom vi befarar en viss brist på viss brist på vaccin är det viktigt att de doser som finns kvar verkligen kommer riskgrupperna till godo, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Influensavaccinet skyddar inte mot fågelinfluensa eller en eventuell pandemi. Men Åke Örtqvist tror att uppmärksamheten i media kan ha skapat oro och medfört att fullt friska unga personer har vaccinerat sig i onödan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev