Hjärta-kärl
Överlevnaden steg när färre opererade mer
Publicerad: 23 mars 2021, 12:46
Bild 1/5 ”Du kan ha världens bästa kirurg och ändå få dåligt resultat om du inte har en fungerande vårdkedja”, säger Peter Svenarud, till vänster, chef över hjärtkirurgin på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Sektionschef Andreas Lilienqvist håller med. Foto: Erik Simander/Bildbyrån
Endast 1 procent av patienterna som genomgick öppen hjärtkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset i fjol avled. Det är nytt rekord.
Resultatet beror inte på mindre komplicerade fall. Tvärtom, säger Peter Svenarud, chef för thorax-kirurgi på Karolinska universitetssjukhuset.
– Det blir mer vårdtunga patienter för varje år som går. Patienterna blir lite äldre, lite sjukare och lite mer komplexa hela tiden. Denna utveckling av resultaten för hjärtkirurgi är unik i Sverige.
Peter Svenarud lyfter fram ett medvetet förbättringsarbete bakom den låga dödsprocenten. Sakta har hjärtkirurgiverksamheten förbättrat resultatet över 30 dagars mortalitet. Siffror från sjukhuset visar att den var nära 4 procent år 2014, för att år 2020 vara strax under 1,1 procent (se grafik nedan). Även i en internationell jämförelse är det mycket bra resultat.
– Det är lite svårt att hitta internationell statistik men jag hittade Cleveland Clinic, som utsetts till USA:s bästa hjärtkirurgiska och kardiologiska enhet 26 år i sträck. De senaste siffrorna jag har därifrån är från 2018 och då hade de 30-dagars mortalitet på 1,9 procent, säger Peter Svenarud.
Att Karolinska universitetssjukhuset lyckats bra beror enligt honom på flera saker. Till exempel har kirurgerna blivit färre och mer subspecialiserade på sina ingrepp.
– Det är färre kirurger som gör fler antal ingrepp. Det handlar inte bara om enhetens volym, utan om den enskilda kirurgens volym. Där har vi medvetet jobbat med att bli färre som gör mer.
Att färre gör mer ger bättre resultat kan låta konstigt för en utomstående?
– Träning ger färdighet. Det har varit ett problem att kirurger har massor med arbetsuppgifter i Sverige. Vi har försökt att renodla verksamheten. Att operera är den viktigaste delen av jobbet helt enkelt, säger Peter Svenarud.
Flest hjärtoperationer i landet
Hos honom gör sju specialistkompetenta kirurger alla operationer. Tillsammans utförde de i fjol 1 035 hjärtoperationer, vilket var flest i landet. Delat rakt av innebär det att varje kirurg gjorde drygt 145 operationer.
– En del gör uppåt 200 medan andra gör 100. Med svenska mått är det jättemycket. Jag tror att många enheter är nere på 30-50 operationer per kirurg, säger Peter Svenarud.
Han förklarar att bra hjärt-kirurgi är ett lagarbete där tighta små team har fin lagkänsla. Något som man lycktas skapa på Karolinska universitetssjukhuset.
– Är man få personer som sköter verksamheten känner man ett stort gemensamt ansvar. Då är det inte bara patienten som jag opererat som betyder något, utan då är det lika viktigt att ta hand om patienten som någon annan opererat på jourtid, säger Peter Svenarud.
Blir verksamheten sårbar om någon slutar?
– Nej, vi utbildar ST-läkare i lagom takt. Det finns hela tiden rätt antal personer att fylla på med om någon skulle försvinna.
Kardiologer och thoraxkirurger arbetar i dag tillsammans på ett sätt som de inte gjorde för bara några år sedan på Karolinska universitetssjukhuset, berättar Peter Svenarud.
– Med den nya organisationen på Karolinska har vi blivit samorganiserade. Det tror jag har hjälpt att vi har kommit varandra väldigt nära. Vi har utvecklat välfungerande heartteam som kan välja rätt operationsmetod eller rätt intervention till varje enskild patient. På så sätt får varje patient en skräddarsydd behandling, säger han.
Hela vårdkedjan måste funka
För att lyckas måste hela vårdkedjan, från vårdavdelning till intensivvård, fungera. Även här skräddarsys vården, enligt Peter Svenarud. De friskare patienterna vaknar upp på hjärtuppvakningsavdelningen och de sjukare på thoraxintensiven, där bland annat ecmo finns.
– Du kan ha världens bästa kirurg och ändå få dåligt resultat om du inte har en fungerande vårdkedja. Intensivvården har gjort otroliga framsteg med att få de svårast sjukaste patienterna att överleva, säger Peter Svenarud.
Karolinska har vårdat flest covidpatienter i hela landet. Hur har det påverkat verksamheten?
– Vi har lånat ut personal åt alla möjliga håll men vi har ändå lyckats upprätthålla volymerna. Vi gjorde endast 13 färre hjärtoperationer under 2020 jämfört med 2019. Vi har tagit oss genom pandemin på ett mirakulöst sätt, säger Peter Svenarud.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Relaterat material
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.